Atenție! Au reapărut căpuşele

Imagine simbol: romaniatv.net

Imagine simbol: romaniatv.net
Imagine simbol: romaniatv.net

Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică (CSP) din Călărași bat alarma: au apărut primele cazuri grave urmare a mușcăturilor de căpușe. Potrivit Verei Lefter, sefa secţiei epidemiologia maladiilor transmisibile, medic epidemiolog al CSP Călărași, în secția de maladii contagioase a Spitalului Raional Călărași au fost internate deja trei persoane cu mușcături de căpușe. Unul dintre pacienți se pare ar fi contactat boala lyme, numită și borelioza.
”E o maladie cronică destul de gravă și periculoasă”, a făcut o remarcă Vera Lefter.

Totodată, medicul epidemiolog a accentuat că primăvara este anotimpul în care își încep activitatea căpușele. În lunile aprilie-iulie, numărul acestora crește considerabil, iar în august-septembrie – descrește. Căpușele se simt foarte bine în pădurile umbroase și umede, în poieni cu iarbă, în cîmpuri deschise cu arbuști, în parcuri, zone de odihnă şi agrement, în grădini pline de  buruieni.
”Omul reprezintă pentru căpuşe doar o gazdă accidentală, în cazul cînd se află în aceste zone”, accentuează Vera Lefter. E o gazdă accidentală, dar care poate să-l coste sănătatea și, uneori, chiar viața.
Pentru a preveni agățarea căpușelor de piele, medicii vin cu unele recomandări. Este necesar, în primul rînd, de a evita mediile în care viețuiesc căpușele. În cazul în care, totuși, omul se află în pădure sau într-un parc, e bine să poarte îmbrăcăminte de culori deschise. Cămașele sau bluzele trebuie să fie cu mîneci, iar pantalonii – lungi.
”Dacă ați depistat o căpușă pe corp, la efectuarea procedurilor de înlăturare a ei nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea sau aplicarea uleiurilor, căci aceste proceduri sporesc riscul de transmitere a infecției”, explică Vera Lefter, după care conchide: ”Numai respectarea recomandărilor făcute d emedici vă poate asigura o protejare sigură de contractarea unui şir de maladii periculoase, ce se pot transmite prin intermediul căpuşelor ixodide”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *