Și nevăzătorii vor avea șansa să citească

valiza nevazatorO valiză călătoare a pornit la drum. Nu este vorba de o poveste. Și nici despre un film de acțiune.
Este vorba de un nou proiect al Bibliotecii publice raionale ”Grigore Vieru” din Călărași.
Startul a fost dat pe 26 martie, iar primul popas al valizei călătoare a fost făcut la biblioteca din Meleșeni.
De notat că acea valiză are și un nume, foarte sugestiv de altfel: ”Lumina cunoașterii”. Valiza conține 15 cărți. Dar ce mai cărți! Scrise în stil reliefo-punctat Braille, dar și audio. Probabil, v-ați dat seama, acestea sînt destinate persoanelor nevăzătoare.
Potrivit Galinei Agafița, directoarea bibliotecii din Călărași, ea și inițiatoarea acestei acțiuni, la Meleșeni locuiesc 15 persoane cu deficiențe de vedere, astfel că acea valiză e mai mult decît binevenită aici.
”Ne dorim să beneficieze de acele cărți nu doar persoanele cu defieciențe de vedere, dar și familiile acestora și, de ce nu, întreaga comunitate”, a accentuat dînsa. Totodată, atît ea, cît și bibliotecarii din raion, își doresc ca, prin acest proiect, prin multe alte activități, să le educe oamenilor sentimentul de bun simţ în comportamentul lor cu persoanele cu nevoie speciale. La ora actuală, susține Galina Agafița, se mai întîmplă destul de ca persoanele respective să fie oarecum marginalizate și chiar discriminate.
Valiza călătoare va fi găzduită de toate bibliotecile publice din raion, 38 la număr. Ea își va încheia periplul în luna noiembrie a anului curent. Întoarcerea acasă, la biblioteca ”Grigore Vieru”, va fi marcată printr-un eveniment festiv, de totalizare a proiectului respectiv. Cu toții își vor împărtăși impresiile acumulate pe parcursul călătoriei, vor stabili ce-a fost bine și ce ar fi putut fi și mai bine, vor trasa noi activități, menite să susțină inclusiv persoanele cu nevoi speciale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *