S-au întîlnit la o masă rotundă pentru a discuta despre tuberculoză

În fotografie: Călărășenii discută despre tuberculoză

În fotografie: Călărășenii discută despre tuberculoză
În fotografie: Călărășenii discută despre tuberculoză

Raionul Călărași continuă să se afle pe locurile de top în ceea ce privește tuberculoza, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire a mai mare decît media pe țară. O spune Vera Lefter, șefa secției epidemiologia maladiilor transmisibile de la Centrul Sănătate Publică din Călărași.
”În pofida faptului că, în 2014, incidenţa globală a tuberculozei în raion a fost în scădere față de anul 2013, constituind  108,24 cazuri la 100 mii populație, comparativ cu 151,53 cazuri în 2013, ea rămîne a fi totuși mai sporită faţă de alte raioane”, a accentuat dînsa. De aceea e nevoie de și mai multă muncă, inclusiv de educație sanitară.
Pe 25 martie, cu ocazia Zilei mondiale a tuberculozei, la iniţiativa specialiştilor din sănătatea publică, la Călărași a avut loc o masă rotundă cu participarea serviciilor şi specialiştilor care, în mod direct sau indirect, pot influenţa asupra prevenirii sau depistării acestei maladii. Au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului raional, Directiei siguranța alimentelor, primăriei oraşului, asistenţi sociali, pedagogi și elevi, bibliotecari, lucrători medicali.
S-a discutat intens atît despre cause, cît și despre tratament. ”Orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză, indiferent de statutul social şi starea material”, au accentuat specialiștii. Și totuși… ”Celui mai mare risc sînt expuse persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii de tuberculoză pulmonară infecţioasă, persoanele cu imunitate scăzută, cauzată de subnutriţie şi condiţii nefavorabile de viaţă sau afecţiuni cronice, persoanele infectate cu HIV, fumătorii, persoanele care consumă alcool, copiii nevaccinaţi contra tuberculozei”, a atenționat Vera Lefter.
O atenție sporită s-a acordat măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii de tuberculoză. Specialiştii au recomandat adoptarea, de către orice persoană, a unui stil de viaţă cît mai sănătos. Este absolut necesară vaccinarea nou-născuţilor la 4-5 zile după naştere. În cazul îmbolnăvirilor, e foarte important ca tratamentul să înceapă cît mai devreme, sub supravegherea directă a medicului. Și, atenție! Tratamentul trebuie continuat atît timp, cît este indicat de către medicul specialist, pentru a evita cronicizarea sau recidivarea bolii.
De notat că, de la începutul anului curent,  la Călărași au fost depistat 19 cazuri noi de îmbolnăviri cu tuberculoză.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *