Ultima dezamăgire într-un diplomat

costicaPentru mine, plecarea lui Iurie Leancă din PLDM nu a fost o surpriză, aveam semnale încă din luna decembrie că fostul prim-ministru își pregătea valiza pentru a părăsi echipa lui Filat. Totuși, am pariat că Iurie Leancă nu va pleca imediat, adică nu va trînti ușa în momentul votării Guvernului Gaburici. Și am cîștigat pariul!
De ce nu a plecat imediat? Moldovenii sînt cu rînză mare. Rînza crește odată cu statutul. Era logic ca doi granzi într-un partid să nu poată încăpea, așa cum nu se pot înțelege două gospodine într-o bucătărie. De aproape doi ani, Leancă și Filat se tot aflau pe primele locuri în topurile politice și de încredere a populației.
Logica umană dicta, din partea lui Leancă, o decizie imediată, pe fundal emoțional, după ”umilirea” sa din Parlament. Cea politică, însă, spunea să treacă furtunile, să vedem ce rămîne și abia după vom lua decizii. Poate fi și o altă logică: ”Pe noi și aici ne hrănesc bine”, sau: ”Nemulțumiții de pe toate ramurile stejarului, UNIȚI-VĂ!”.
În virtutea meseriei pe care o am, am fost nevoit să privesc integral emisiunea ”În Profunzime”, la care a fost invitat Iurie Leancă. Interesul meu s-a consumat încă în primele 15 minute. Invitatul a vorbit despre sărăcie, furturi, înțelegeri de culise, BEM, Aeroport, Tutun CTC și speculații valutare. Eu m-am simțit un BOU pe care acest diplomat vrea să-l încalțe. Iertată să-mi fie impertinența, dar ce ochelari a avut acest om ca, timp de trei ani, să nu vadă toate aceste lucruri despre care vorbește abia acum? De ce a tăcut pe timpul în care era prim-ministru și primea informația zilnic de la organele de drept (cel puțin, așa prevede legea)?
Sînt foarte multe întrebări care rămîn încă fără răspuns. Ceea ce m-a indignat și m-a făcut să mă gîndesc la integritatea acestui ”politician” sau ”diplomat”, că nu mai știu ce este acum, a fost răspunsul la întrebarea despre necesitatea unui procuror general din afară. Iurie Leancă a fost ”original”. A dat exemplul unui străin care conduce o oarecare structură de stat din România și care ar fi semnat anumite acte, necunoscînd limba română, acte care, în cele din urmă, s-au dovedit a fi ”Ne-ok”, vorba lui.
În primul rind, cît de IDIOT trebuie să fii ca să accepți o funcție de conducere și să nu ceri un traducător pentru limba statului în care activezi? În al doilea rind, cît de CRETIN trebuie să fii ca să-ți pui semnătura pe un act, conținutul căruia nu-l înțelegi? În al treilea rînd, ce țară va angaja un funcționar care este IDIOT și CRETIN? În al patrulea rînd, cum a acceptat Leancă, în echipa sa, un francez care cunoaște limba română, dar care, cu siguranță, ar putea să se încurce în termeni și detalii?
Nu i se pare dumnealui că mesajul lui vizavi de procurorul general miroase a trandafir roșu pe fundal albastru și domnia sa ne crede chiar TÎMPIȚI, de ne spune asemenea brașoave?
Sincer să fiu, mă așteptam de la Iurie Leancă la un alt scenariu de a crea un partid. Cel puțin, nu mă așteptam să iasă unul cîte unul, în zile diferite, pentru a fi prezenți în mass-media controlată sau influențată, sau necontrolată, dar prin care poți să-ți faci lobby.
Un diplomat ar fi putut acționa alfel. Cel puțin, ar fi încercat să nu mintă.
În cazul dumnealui, nu văd o diferență între el -„jertfa PLDM-ului”, și Sergiu Mocanu – „jertfa lui Voronin”, care a devenit peste noapte critic și combativ, după ani buni de conviețuire…
Constantin Uzdriș


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *