Terapie pentru copiii din familii afectate de alcoolism

Imagine simbol: www.goodcompany.ro

Imagine simbol: www.goodcompany.ro
Imagine simbol: www.goodcompany.ro

Un nou program educațional va fi implementat în raioanele Călărași și Ungheni. Nisporeniul, deocamdată, e în așteptare. Este vorba de un program cu efecte terapeutice, destinat copiilor din familiile afectate de alcoolism și părinților acestora. Astfel, programul îşi propune să pună în prim-plan interesul copiilor, iar pe adulţi să-i ajute să conştientizeze faptul că, copilul are dreptul la atenţie din partea familiei.
Este un program pilot, implementat de Asociația Obștească ”Parteneriate pentru fiecare copil” împreună cu autoritățile publice locale.
CĂLĂRAȘI
Elena Chitoroagă, specialist în protecţia familiilor cu copii în situaţii de risc din cadrul Direcției Asistență Socială a Protecției Familiei, a reiterate faptul că acest program este destul de interesant şi provocator. ”Într-adevăr, alcoolismul este o problemă stringentă, care persistă în toată ţara, și trebuie de atras atenţia tuturor factorilor responsabili de protecţia copilului şi a familiei asupra ei ”, a accentuat dînsa. ”Cu cît investim mai mult astăzi în copil, cu atît vom avea o generaţie mai să­nătoasă mîine”, a concluzionat Elena Chitoroagă cu referire la acest program.
UNGHENI
Larisa Bubnova, specialist sprincipal în problemele familiei cu copii în situații de risc din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, a salutat faptul că acest program este un pas înainte în vederea prevenirii alcoolismului și efectelor lui pentru familie. Iar la Ungheni, potrivit dînsei, chiar ar fi nevoie și de un specialist în domeniu. ”Este un program nou, interesant și tot ce este nou e și binevenit pentru noi”, a mai spus specialista.
Și Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției Învățămînt, Tineret și Sport, susține că alcoolismul este o problemă acută a zilei de azi şi de mîine. ”E necesar să întreprindem toate măsurile ca aceşti copii să fie scoşi de sub influenţa acestui flagel, în colaborare cu toţi factorii sociali responsa­bili: poliţie, medicină, administrație public locală, căci doar așa vom reuși să ajutăm aceste familii”, a declarat dînsul pentru Buletinul electronic al organizației ”Parteneriate pentru fiecare copil”, menționînd, totodată, că această problemă nu poate fi soluționată într-un an sau doi. ”Important este că fiecare copil susţinut şi scos din această mocirlă semnifică un cîştig pentru societate. De aceea e necesar programul respective. Îmi pare bine că raioanele noastre au fost ale­se ca pilot, fiindcă cei care vor începe primii vor avea mai mari şanse să rezolve o problemă înaintea celorlalți”, a concluzionat Alexandru Ciuvaga.
NISPORENI
Potrivit Eudochiei Munteanu, specialist principal în problemele familiilor cu copii în situații de risc din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, la Nisporeni, deocamdată, nu va fi implementat acest proiect. Dar ar fi binevenit un astfel de program, întrucît alcoolismul și aici este o problemă mare. Cele mai multe cazuri sînt înregistrate în familiile defavorizate, deoarece acestea sînt mai vulnerabile. ”Poate că sînt cazuri de alcoolism și în familiile bune, dar ele sînt ascunse de văzul lumii”, mai spune dînsa. Oricum, problema persistă și ea trebuie soluționată.
La ora actuală, nicăieri nu există o statistică a familiilor afectate de alcoolism și, implicit, a copiilor din aceste familii.
Apropo, de proiectul respectiv vor mai beneficia trei raioane din Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *