Mare încurcătură

Lucia BacaluCît a trecut de cînd Republica Moldova a devenit stat? Un stat, cică, liber, suveran și independent. Aproape un sfert de secol. E mult? E puțin? Eu zic că ar fi trebuit să fie suficient măcar pentru scumpii noștri pedagogi, care e timpul să se debaraseze de apelativele gen ”Maria Vasilevna, Alexandr Nicolaevici, Rodica Ivanovna…”. Probabil, li s-o fi părînd că sînt mai importanți, dacă cineva li se adresează anume așa: cu -ici sau -na la final.
Dar nu despre acest aspect am vrut să vorbesc în mod special. Despre altul, la fel de trist, care se observă în multe din școlile noastre.
”Am adunat bani și le-am cumpărat băieților noștri niște cadouri foarte frumoase”, îmi povestea, în ajun de 8 martie, o fetiță, elevă la o școală din regiune. Aștepta un cadou la fel de frumos și din partea colegilor băieți de ziua Femeii.
Nu am putut să n-o întreb cînd și cu ce ocazie le-au făcut cadouri băieților. S-a uitat mirată la mine și mi-a spus foarte sincer: ”De 23 februarie!”. ”Păi, ce sărbătoare e atunci?”, continuu cu întrebările. ”Ziua bărbaților”, răspunde.
Dacă n-aș fi fost și eu născută în Uniunea sovietică, m-ar fi pus la mare încurcătură acea fetiță de vreo 10 anișori.
Deschid sfîntul Google. Ce-mi apare? 23 februarie este a 54-a zi a calendarului gregorian. Tot pe 23 februarie, în 1893, a fost patentat motorul Diesel. Pe 23 februarie, dar în 1919, a fost fondat partidul fascist de către Benito Mussolini. Pe 23 februarie, în 1956, Nichita Hrușciov denunță cultul personalității lui Stalin. Pe 23 februarie este ziua națională a două state: Brunei și Guyana. Și, în sfîrșit, pe 23 februarie, în 1918, a luat ființă Armata Roșie. În timpurile sovietice, se sărbătorea ziua armatei sovietice, a acelei armate care a invadat Afganistanul, care a trecut peste tot ce e viu, cu tancurile sale, la Praga și Budapesta, apoi la Vilnius. Acum, rușii sărbătoresc, cu mult fast, ziua apărătorilor patriei. Se pare că patria lor este și Ucraina, unde, de mai bine de un an, se tot aud împușcături și explozii, unde mor și mor oameni. Se pare că patria lor e și Republica Moldova. Nu-i așa, dragi pedagogi?
Apropo, mai aflu din același Google, că ”Ziua Internațională a Bărbatului este un eveniment anual, sărbătorit pe 19 noiembrie”. A fost inaugurată în anul 1999 și este marcată, la ora actuală, în peste 60 de țări ale lumii.
Și mai avem, în Republica Moldova, o zi a Armatei Naționale, dacă tot ne dorim să le găsim bărbaților noștri, apărători ai patriei, o sărbătoare. E la 3 septembrie.
Cineva ar putea să-mi reproșeze: mii de moldoveni au făcut armata la sovietici, de ce să nu sărbătorească pe 23 februarie? Să fie sănătoși și să sărbătorească. Dar nu în școală. Și nici în instituțiile publice, unde, pe 23 februarie, continuă să miroase a salamuri, scrumbie și coniac.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *