Liliacul – Doctor Plant
Tulpina subţire, coroana înaltă şi ciorchinii săi bogaţi, plini de flori mici, albe, roz sau violet, puternic parfumate, dau liliacului un aspect deosebit, transformîndu-l în arbustul perfect pentru grădină.
Ca tufă va avea şi 2 metri înălţime, dar ca arbust poate creşte şi pînă la 3-4 metri. Iubeşte soarele – are nevoie de cel puţin 6 ore de soare direct pe zi. Dar se dezvoltă acceptabil şi în locuri parţial umbrite, deși va fi mai firav, iar ciorchinii nu vor fi la fel de bogaţi în flori.
Cînd arbustul este mic, trebuie udat regulat, din abundenţă, mai ales în perioadele secetoase de vară. Liliacul înfloreşte de obicei spre sfîrşitul primăverii, iar florile se menţin pînă înspre vară. Plantare / transplantare/ înmulţire
Un moment bun de plantare sau mutare ar fi primăvara, cînd încă nu s-au format ciorchinii pe ramuri. Plantat primăvara, liliacul se va dezvolta greu în primul an, ba e posibil să pară că se usucă, motiv pentru care trebuie îngrijit foarte atent. Va înflori doar în anul următor.
Transplantarea: se sapă în jurul rădăcinii în aşa fel încît să se formeze o minge de pămînt care să cuprindă rădăcinile. Mingea de pămînt cu rădăcini se umezeşte şi se mută în locul permanent de plantare. Groapa trebuie să fie mai mult lată decît adîncă. Pămîntul trebuie să fie uşor drenabil, în nici un caz lutos. Se aşează rădăcina arbustului în mijlocul gropii, se acoperă cu pămînt amestecat cu îngrăşămînt natural şi se udă pe parcurs. La final se bătătoreşte bine pămîntul.
Cum se udă liliacul
La început, trebuie udat de 3 ori pe săptămînă, pînă s-a prins în noul loc. După aceea, poate fi udat o dată pe săptămînă şi mai des pe timpul verii, cînd e secetă şi umiditatea scăzută. Odată adaptat locului în care a fost mutat, liliacul va rezista cu bine secetei. Dacă suferă de sete, frunzele liliacului se ofilesc şi se rulează înspre interior.
Cum se taie lilliacul
După ce florile s-au uscat sau toamna tîrziu, liliacul poate fi întreţinut prin tăieri regulate, menite să îmbogăţească coroana, să întinerească planta şi să o facă să înflorească în mai mulţi ciorchini. Se înlătură ramurile rupte sau uscate, vlăstarii prea înalţi. Dacă tăierea se va face primăvara, liliacul nu va face prea multe flori.
Andrei Struc
Lasă un răspuns