Cum plantezi și îngrijești narcisa – Doctor Plant

narcisaNarcisele sînt printre primele flori ale primăverii și aduc promisiunea unei vremi frumoase și călduroase. Aceste plante vesele înfrumusețează orice grădină și înmiresmează aerul cu arome subtile. Narcisele sînt plante rezistente, care pot fi plantate atît în grădină, cît și în ghivece, pe timpul anotimpurilor reci. Ele necesită îngrijire foarte puțină, fiind folosite an după an. Narcisele sînt una dintre cele mai bune alegeri pentru începători, cît şi pentru grădinarii profesioniști deopotrivă.
Cel mai important aspect al culturii de narcise este selecția corectă. Prin planificare atentă, puteţi avea flori de narcise de la sfîrşitul lunii martie pînă la începutul lunii mai. Narcisele se potrivesc foarte bine pentru multe utilizări în designul peisagistic, inclusiv în fața arbuştilor, sub copaci mari şi în rocă sau în grădini perene.
Narcisele cresc corespunzător în mai multe tipuri de sol. Plantarea lor intr-un sol bine udat și fertil, care conţine materiale organice din abundență, va da un rezultat  impresionant. În cazul în care terenul este jos, este necesar să ridicați un ”pat” la cîțiva centimetri deasupra nivelului solului din jur.
Narcisele sînt plante care cresc din bulbi. Există o varietate de narcise, de diverse forme și culori, de la alb și galben pînă la roz. Atunci cînd cumpărați bulbi, alegeți-i pe cei mai mari. Aceștia nu trebuie să fie ofiliți, putreziți sau cu găuri. De asemenea, trebuie să fie mai grei decît par. Astfel veți fi siguri că plantele vor crește sănătoase și vor înflori frumos.
Narcisele trebuie plantate toamna, înainte ca pămîntul să înghețe, prin luna octombrie. Astfel, planta va avea timp să se înrădăcineze și să se pregătească de iarnă. Bulbii se cumpără chiar înainte de a-i planta. Între ei trebuie să lăsați o distanță de 10-15 centimetri. Acoperiți bulbii cu pămînt de flori. Dacă pămîntul de flori este de calitate, nu mai este nevoie să îl fertilizați după plantare. Fertilizarea este indicată pentru a oferi astfel energie rădăcinilor plantei.
După plantare, acoperiți bulbii cu un strat de plante uscate sau mușchi din plante, pentru a menține astfel o temperatură constantă pe timpul iernii și pentru a preveni înghețul bulbilor.
După ce narcisele au înflorit, fertilizați solul pentru a garanta astfel înmulțirea bulbilor și creșterea florilor în următorul sezon. Cele mai bune surse de materie organică sunt gunoiul de grajd bine putrezit sau muşchi de turbă.
Cum îngrijiți narcisa?
După ce au înflorit, eliminați florile ofilite de narcisă. Nu îndepărtați, însă, fruzele decît după ce au îngălbenit. Acest lucru va permite bulbilor de narcise să atragă toți nutrienții din plantă, pentru mai multă energie în primăvara următoare. Narcisele sînt plante rezistente, care vor supraviețui pe timpul verii secetoase. De asemenea, ele sînt foarte rezistente la dăunători.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *