Pediculoza, sau infestarea cu păduchi, rămîne la ordinea zilei. Sînt depistate noi cazuri, atît în sate, cît și în orașe. Care e, totuși, situația reală?

Imagine simbol: mamaplus.md

Imagine simbol: mamaplus.md
Imagine simbol: mamaplus.md

UNGHENI. ”Nu este chiar atît de grav”, s-a grăbit să ne liniștească Segiu Talmaci, șeful secției epidemiologie de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni. ”La noi, la moldoveni, va exista mult și bine această problemă. Nimic nou. De-a lungul timpului, au trecut  pe aici și tătari, și turci, și ruși… Au adus de toate”, a continuat dînsul.
Potrivit lui, păduchele nu alege: cu această problemă se confruntă și persoane și din familii bune, și din familii nefavorabile. Cei ce-și doresc, luptă și scapă de pediculoză. Ceilalți…”Dacă păduchelui îi este bine, iar persoana respectivă nu simte nici o incomoditate, pînă la urmă, se împacă bine amîndoi”, spune medicul.
Fiind întrebat, cum poți scăpa și chiar preveni pediculoza, dînsul a răspuns: prin igienizarea frecventă a instituțiilor unde sînt copii. Asistenții medicali de aici trebuie să țină sub control situația și, atunci cînd  depistează vreun caz de pediculoză, să le ceară părinților să ia măsuri, adică să procure din farmacii antipediculicide. ”Cu cîțiva ani în urmă, prelucrarea o făceam noi. Mergeam cu etuvele în focare și dezinfectam. Acum, nu se mai practică această metodă, nici nu se mai repartizează gratis soluții dezinfectante. Din păcate, soluțiile din farmacii nu prea sînt de ajutor, afirmă medical. ”E apă chioară. Se falsifică pînă și acestea” adaugă dînsul.
În anul 2014, au fost depistate oficial 154 cazuri de pediculoză. De la începutul anului curent, au fost depistate deja 15 cazuri.
CĂLĂRAȘI. ”Ne confruntăm de mult timp cu această problem. Anul acesta, în luna ianuarie, am văzut mici schimbări spre bine, după ce i-am pus pe medicii ”în funcție”. Din păcate, nu cunoaștem în totalitate tabloul real, căci nu în toate instituțiile de copii avem asistenți medicali”, a spus Vera Lefter, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică din Călărași. Potrivit dînsei, situația în ceea ce privește pediculoza depinde de fiecare familie în parte, de cultura sanitară și educația de acasă. ”Sînt persoane care trăiesc ani în șir cu păduchii în cap și, abia cînd nimeresc în spital, află despre aceasta. Dar sînt și persoane curate, care se trezesc peste noapte cu păduchi. Să știți că păduchilor nu le place mirosul urît și ei repede își schimbă ”stăpînul”, dacă ceva nu le convine”, explică medicul. O problemă, la ora actuală, este, potrivit dînsei, prețul prea mare al soluțiilor dezinfectate, astfel că familiile sărace nu-și pot permite să le procure. Ele costă circa 100 de lei, iar  procedura trebuie să se facă de trei ori.
Cum poate fi soluționată problema? ”Respectarea regimului de temperatură în instituții, igenizarea, cultura sanitară și cei șapte ani de acasă – toate împreună vor combate pediculoza”, a fost răspunsul.
În anul 2014, în raionul Călărași au fost înregistrate oficial 129 de cazuri. Anul acesta, în luna ianuarie, au fost depistate 7 cazuri.
NISPORENI. ”Față de anii precedenți, situația merge spre bine”, ne-a spus Ion Ciubotaru, medical-șef al Centrului de Sănătate Publică Nisporeni, după care s-a grăbit să adauge: ”Dar nu putem spune că numărul cazurilor înregistrate este, sută la sută, real, deoarece nu toată populația din raion este supusă controlului”. De fapt, în vizor se află instituțiile școlare, preșcolare și lucrătorii medicali. ”Probabil, dacă am face un control în întregul raion, am depista mai multe cazuri”, a mai spus Ion Ciubotaru. Igienizarea este cea mai bună recomandare în viziunea sa în acest caz. ”Nu mai putem să facem ceea ce făceau buneii noștri – să folosim gazul și leșia. Deja avem în farmacii dezinfectanți. Totuși, problema va mai persista, căci nu-i pădure fără uscături. Am avut cazuri cînd pediculoza cuprindea  întreaga familie”, a concluzionat, la final, medical.
În 2014, la Nisporeni au fost înregistrate oficial 9 cazuri de pediculoză. În 2015 – nici unul.
Citiți despre:  Lupta cu păduchii: ieri și azi. De la bunici și străbunici. Anul 1945


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *