Pardoseli din lemn natural. Ce tip de lemn să alegeți? – CASA TA
Este important ca podeaua să arate estetic, să fie din material natural, călduros și rezistent. Nimeni nu dorește să vadă urme de mobilier sau pantofi pe suprafața de podea. De aceea s eimpune întrebarea: ce tip de lemn să alegeți?
Parchetul din lemn este capabil să creeze un mediu de viață sănătos, o atmosferă caldă și o vedere splendidă în casă.
Pentru a servi o perioadă lungă alegeți lemnul de esență tare. Pardoselile din lemn natural sînt o tendință actuală.
Acestea au un sortiment suficient de mare, în funcție de specia de lemn, duritate, rezistență, textură și culoare. Cele mai populare și accesibile specii sînt cele de stejar, cireș, paltin, nuc. Factorul de duritate este unul dintre cei mai importanți indicatori în selecția parchetului din lemn natural. Pentru ca pardoseaua dumneavoastră să arate mereu impecabil, fără urme de mobilier și pantofi, alegeți materialul cel mai solid.
Mai jos vom enumera 5 tipuri de lemn care sînt cele mai folosite de producători.
Lemnul de cireș. Este rezistent, cu o textură uniformă și culoare naturală foarte atractivă. Parchetul arată extraordinar, mai ales cînd se inchide la culoare după ceva timp. Poate fi folosit în aproape orice interior.
Lemnul de stejar. Este tare, greu, dens și rezistent la factorii externi, astfel încît acest tip de lemn este unul dintre cel mai durabil. Are o textură frumoasă și unică. Paleta de culori este foarte diversificată: de la maro deschis pînă la galben-brun. Lemnul de stejar tinde să se închidă la culoare în timp. Este simplu și ușor să îngrijești acest material.
Lemnul de frasin. Este rezistent la sarcini mari. E foarte flexibil, dar sensibil la schimbări de umiditate și temperatură. Are o textură pronunțată și o culoare ușor gălbuie.
Lemnul de fag. Are structură omogenă cu durabilitate și rezistență ridicată. Pardoseaua din acest tip de lemn arată cald și este perfectă pentru camera pentru copii. Fagul poate reacționa la schimbări de umiditate. Prin urmare, este necesar să se monitorizeze umiditatea relativă a aerului: aceasta nu trebuie să scadă sub 45% și să nu depășească 55%.
Lemnul de arțar. E rezistent la sarcini mari, este dur și necesită minimum în ingrijire. Are o suprafață de culoare aproape albă cu un luciu sidefiu. Cu timpul culoarea sa este predispusă să capete o nuanță gălbuie. Lemnul de arțar este recomadat să fie folosit pentru a mări vizual spațiul. Un efect aparte poate fi obținut prin utilizarea mobilierului de culoare inchisă pe fonul unei pardoseli din lemn de arțar.
Deși costul e ridicat, pardoselile din lemn masiv sînt o investiție sigură și pe termen lung. Deci, merită să optați pentru ele. Cheia pentru aspectul estetic și durabil este îngrijirea cu soluții alese corect și aplicate la timp.
Lasă un răspuns