Eleganta și fermecătoare zambilă – Doctor Plant

Imagine simbol: ro.wikipedia.org

Pe vremuri, zambilele erau plante rare, la care aveau acces doar cei mai bogaţi colecţionari. Se spune că ele ar fi fost dedicate lui Apollo, zeul Soarelui. Este floarea care apare la începutul primăverii. Zambilele nu sînt flori pretenţioase, avînd în vedere frumuseţea lor. Mulți grădinari le preferă.

Iată cîteva reguli de îngrijire a zambilelor:

  1. Plantează-le într-un sol argilos în combinaţie cu cel nisipos căci ele au nevoie de o drenare bună.
  2.  Este foarte posibil ca rozătoarele să atenteze la bulbii de zambilă. Pentru a preveni acest lucru, înconjoară rădăcina cu un mic gărduleţ care să blocheze accesul animalelor.
  3. Îndepărtează bulbii laterali formaţi şi replantează-i în alt loc. În scurt timp şi aceştia vor produce flori.
  4. Dacă vrei să prelungeşti perioada de înflorire a zambilelor, mută bulbii într-un loc în care să nu stea în razele directe ale soarelui, dar asta – numai atunci cînd se apropie momentul ca florile să se deschidă.
  5.  Acordă atenţie umidităţii solului. Bulbii de zambile au nevoie de umiditate pentru a hrăni cu sevă florile. Dar ai grijă să nu le uzi prea mult, pentru că rişti ca rădăcina să putrezească sau să mucegăiască, mai ales dacă solul nu se drenează cu uşurinţă.
  6. Dacă temperatura de afară este prea scăzută, protejează bulbii împotriva îngheţului cu un strat de frunze uscate sau paie.
  7. În momentul în care solul prinde o crustă la suprafaţă, prăseşte-l, pentru ca planta să primească oxigen, căldură şi apă aşa cum trebuie.
  8. Primăvara devreme, cînd apar frunzele şi apoi, după ce se ofilesc florile, aplică bulbilor de zambilă un fertilizator general, pentru a-i menţine activi.

Zambilele din ghiveci se simt mult mai bine pe balcon sau în grădină. Aici, ele nu au nevoie decît de apă. După o perioadă, floarea se va ofili, apoi se vor usca şi frunzele. E momentul ca bulbul să fie scos cu grijă din pămînt, să fie învelit în hîrtie groasă şi pus la păstrare într-un loc răcoros şi uscat.
Îl poţi replanta în octombrie şi, dacă îl uzi bine şi îl ţii în cameră, va înflori chiar în apropierea anului nou. Dacă te-ai hotărît să-l plantezi direct în grădină, planta va răsări şi va înflori în martie anul următor.

Andrei Struc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *