La un pas de un fotoliu ministerial

În fotografie: Vasile Bîtca la ultimul său raport în fața nisporenenilor, în decembrie 2014

În fotografie: Vasile Bîtca la ultimul său raport în fața nisporenenilor, în decembrie 2014
În fotografie: Vasile Bîtca la ultimul său raport în fața nisporenenilor, în decembrie 2014

Vasile Bîtca, pînă mai ieri președinte al raionului Nisporeni, s-ar putea să ajungă, în scurt timp, în fotoliul de ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Regionale. A fost, cel puțin, candidatul Partidului Democrat pentru această funcție în Guvernul Leancă 2. Deoarece Iurie Leancă n-a obținut numărul necesar de voturi pentru a-și continua activitatea de prim-ministru, nici Vasile Bîtca nu a putut ajunge ministru.
Rămîne, însă, în cărți
Fostul președinte al raionului Nisporeni are mari șanse să se regăsească și în continuare printre candidații Partidului Democrat pentru funcțiile de miniștri, dar deja în Guvernul Gaburici.
”Este un om cu o bogată pregătire în domeniul administrației publice. A deținut, anterior,  funcția de viceprimar al orașului Nisporeni, apoi de președinte al raionului Nisporeni. A dat dovadă de cunoștințe bune în domeniul administrației publice și are toate calitățile organizatorice necesare, lucru demonstrat și prin prisma rezultatelor obțininute de Partidul Democrat în raionul Nisporeni în cadrul ultimelor alegeri parlamentare – raionul Nisporeni s-a clasat pe locul I în ceea ce privește votarea PDM. Dacă doriți, domnia sa vine și ca exponentul echipelor teritoriale ale PDM în executiv”, astfel l-a caracterizat Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova, pe Vasile Bîtca.
O necunoscută în ecuația guvernamentală
Cu toate acestea, candidatul din Nisporeni la un post de ministru rămîne o necunoscută în ecuația guvernamentală, pe care presa chișinăueană nu se prea grăbește s-o afle.
Timp de cîteva ore, am tot navigat prin internet, încercînd să aflu ce scrie mass-media despre Vasile Bîtca. Am găsit, pe un singur site, diez.md, cîteva repere biografice. ”43 de ani. Jurist, vicepreședintele CRD Centru, Vasile Bîtca, președintele raionului Nisporeni”. Și asta, în timp ce despre ceilalți candidați în Guvernul Leancă 2 jurnaliștii nu și-au precupețit la vorbe multe și frumoase.
Pe un alt site, anticoruptie.md, am dat de încă un rînd despre Vasile Bîtca: ”Președintele raionului Nisporeni a donat partidului 80 mii de lei”. Este vorba de o donație în ajunul campaniei electorale parlamentare din toamna anului 2014. O ultimă informație despre domnia sa am spicuit-o de pe tribuna.md – Vasile Bîtca este unul dintre cei patru deputați PDM care nu deține nici un automobil.  Curios este faptul că și ministrul în exercițiu al Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, și el exponent al PDM, nu are automobil. Cel puțin, așa reiese din declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale celor doi.
Proprietățile candidatului nisporenean
Potrivit aceleiași declarații, Vasile Bîtca deține 12 terenuri de pămînt, dintre care 11 cu destinație agricolă. Suprafața lor totală e de peste 13 hectare. Șase terenuri au fost achiziționate de către el în perioada cînd îndeplinea funcția de viceprimar al orașului Nisporeni – în anul 2010. Alte patru le-a achiziționat deja pe vremea cînd era președinte de raion: cîte două – în 2012 și, respectiv, în 2013. Celelalte două terenuri rămase le-a primit ca donație în anul 2003.
Vasile Bîtca mai are în proprietate și două imobile: o casă  cu suprafața de 160 m p. la Nisporeni și un apartament cu suprafața de 80,2 m p. – la Chișinău.  Dînsul și-a cumpărat apartamentul în anul 2013, valoarea cadastrală a acestuia fiind de 216540 lei.
Vă veți întreba de unde atîția bani, din moment ce venitul său, împreună cu al soției, a fost, în anul 2013, de 166607,80 lei. Plus că familia Bîtca are la întreținere trei copii minori.
În anul 2013, Vasile Bîtca a contractat un credit bancar în valoare de 720 mii de lei, cu rata dobînzii de 11,5%, pe care va trebui să-l returneze pînă în anul 2028.
Salariul său de deputat, la ora actuală, este de 9585 de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *