Jale mare pe drumurile nisporenene
Mai mult de un accident rutier pe săptămînă – acesta este bilanțul trist al anului 2014 pe drumurile raionului Nisporeni.
În timp ce în R. Moldova s-a înregistrat, anul trecut, o ușoară ameliorare a situației privind accidentele rutiere, iată că în raionul Nisporeni aceasta s-a agravat. Numărul accidentelor rutiere a crescut cu 36,85% față de anul 2013 și a ajuns la 55. Și mai dramatic este faptul că au decedat 9 persoane. În 2013, nu a fost înregistrat nici un deces de pe urma vreunui accident rutier.
S-a majorat simțitor și numărul persoanelor traumatizate – cu 37,2%.
Potrivit lui Sergiu Robu, inspector superior auto de stat al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, fiecare al șaselea accident rutier a fost o tamponare de pietoni. Urmare a acestora, au avut de suferit zece persoane.
Operaţiunea specială de profilaxie ”Pieton”, inițiată și desfășurată în Republica Moldova în perioada 19 ianuarie – 2 februarie, a fost mai mult decît binevenită pentru Nisporeni, mai ales că scopul acesteia, potrivit lui Sergiu Robu, a fost ”cultivarea unui comportament corect la trafic în rîndul minorilor şi sporirea nivelului de disciplină al tuturor participanţilor la trafic”.
Dînsul a venit și cu unele recomandări pentru pietoni: traversaţi străzile pe marcajul pietonal, în dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sînt instalate semafoare – numai la culoarea verde a acestora; înainte de a traversa strada, asiguraţi-vă că nu se apropie nici un vehicol. În lipsa marcajului, traversarea se face numai pe la colţul străzii şi doar cînd nu circulă maşini. Pe drumurile publice dinafara localităţilor, mergeți doar pe trotuare sau pe poteci laterale, iar în lipsa acestora – pe partea stîngă a drumului şi cît mai aproape de margine. Nu aşteptaţi autobuzele pe partea carosabilă. După coborîrea din ele, traversaţi strada numai după plecarea acestora, dar şi atunci – doar prin locurile rezervate trecerii. Nu urcaţi, nu coborîţi şi nu deschideţi uşile autovehiculelor în timpul mersului, nu vă deplasaţi cu rolele şi bicicletele pe carosabil. ”Sînt sfaturi uşor de memorat și, respectîndu-le, vor fi evitate multe accidente”, a spus, la final, Sergiu Robu.
Lasă un răspuns