Este foarte interesant: fiecare casă e cu vinul său. Care e mai bun?

În fotografii: Secvențe de la Concursul ”Polobocul de aur”, Ungheni, 5 februarie 2015

În fotografii: Secvențe de la Concursul ”Polobocul de aur”, Ungheni, 5 februarie 2015
În fotografii: Secvențe de la Concursul ”Polobocul de aur”, Ungheni, 5 februarie 2015

Desfășurare de forțe, pe 5 februarie,  la filiala Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie. Zeci de recipiente, pline cu lucoarea lui Bachus, s-au alineat frumos pe mesele din sala de expoziție de aici. Stau cuminți, așteptînd parcă să audă verdictul. Pînă atunci, însă, mai este.
Dorin Budeanu, responsabil de organizarea evenimentului, face ultimele ”retușuri”. Vinurile albe – în partea stîngă, vinurile roșii – în partea dreaptă. Cele din soiuri europene – mai în față; cele din soiuri hibride – mai la urmă. Calm, examinează pentru ultima oară sticlele. În scurt timp, se vor vedea doar dopurile. Sticlele vor apărea în fața juraților în ”haine albe”, astfel ca nimeni să nu știe al cui e produsul din interior.
Apar, unul cîte unul, membrii juriului. Sînt adevărați experți în domeniu: Svetlana  Malanciuc, șefa fabricii de vinuri a SA ”Ungheni-Vin”, Vladimir Ciobanu, inginer-șef la SA ”Ungheni-Vin”, Tudor Șeptelici, specialist în viticultură la Direcția Agriculută și Alimentație Ungheni, Philippe Chaudier, om de afaceri unghenean cu origini franceze, un bun cunoscător al vinurilor.
vin (1)Paharele sînt gata, la fel și ulcioarele. Trebuie să vină cașcavalul și mezelurile.
Nu este timp de pierdut. Intră Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie. Jovial, ca de obicei, cu zîmbetul pe buze, spune scurt: ”Începem!”.
Zis și făcut! Camera de luat vederi a postului local de televiziune ”Euronova” începe să lucreze. Sînt puse în funcțiune și aparatele de fotografiat ale ”Expresului”. Deschid reportofonul.
”Concursul ”Polobocul de aur” își are continuitate. Avem azi vinuri din toată regiunea: și de la Călărași, și din Nisporeni, și din Ungheni. Slavă Domnului, sînt multe. Cîștigătorii vor fi premiați cu butoaie din stejar plus că vor fi înaintați la concursul național. Celor ce se vor situa pe locurile II-III li se vor înmîna premii speciale”, explică Serghei Cladco. Nu uită să vorbească nici despre învingătorii anilor precedenți: ”Avem, practic, în fiecare an, la nivel național, învingători din regiune. Preponderent, din raionul Călărași, dar în ultimii ani – și din Ungheni”. Apoi, vine și concluzia: ”Ne mîndrim că avem producători de vinuri bune, dornici de a participa la acest concurs. Vă asigur că-l vom organiza și de acum înainte, în fiecare an”.
vin (4)Și, ca la un adevărat eveniment elitist, dînsul îi menționează pe parteneri: ”Brînzeturile ce vor apărea în curînd aici sînt din Franța și ni le-a oferit Philippe Chaudier, patronul restaurantului ”France-Prut” din Ungheni. Salamurile și carnea afumată sînt de la UCOOP, președinte Haralambie Chirilov… Parteneri media – Euronova si Expresul”.
Pentra a lichida orice suspiciune de presiune asupra juriului, Serghei Cladco se retrage.
vin (6)Revine în prim-plan Dorin Budeanu. Ia de pe masă cîte o sticlă înfășurată în hîrtie albă și anunță grav: ”Proba numărul unu. Fetească. Anul producerii – 2014”; ”Proba numărul  doi. Aligote plus Sovignon. Anul producerii – 2013”… și tot așa pînă la proba numărul 48.
Juriul analizează cu migală fiecare probă. Discută în șoaptă, își fac notițe.
”Culoarea  corespunde”, zice Svetlana Malanciuc, care a luat, din start, frîiele în mîinile sale. E una dintre cele mai bune specialiste din republică, astfel că are tot dreptul să-și spună cuvîntul răspicat. Cei trei bărbați ce o înconjoară examinează cu atenție vinul. Ridică paharele, le îndepărtează de ochi, apoi le apropie. Încearcă să observe orice nuanță.
”Haideți  să apreciem aroma”, continuă dînsa. Cu toții își apropie paharele de nas. Inspiră adînc. Apoi clatină vinul în pahare, iar inspiră. ”Corespunde în totalitate”, este verdictul.
”Trecem la gust”, spune Svetlana Malanciuc. Paharele, ca la comandă, se apropie de buze. Doar o singură înghițitură e suficientă, pentru a stabili gustul și… post-gustul. ”Dacă avem post-gust, avem și notă înaltă”, spune dînsa, după care explică: ”Iată, după ce am înghițit vinul, el încă mă încîntă cu gustul său, el nu dispare”…

E un ritual, care te impresionează.
Și înțelegi că vinul e făcut pentru a fi savurat, că vinul e pentru oameni inteligenți și că există o adevărată cultură de consum, pe care foarte și foarte puțini dintre noi o cunosc.
vin (5)În calitate de ”martor” a fost invitat la concurs și Tyler Fish, voluntar al Corpului Păcii, care lucrează la filiala Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie din luna august 2014. A fost prezent de la început pînă la sfîrșit, urmărind cu atenție tot ce se întîmplă.
La final, i-am solicitat o părere. A răspuns în limba română, într-o limbă română aproape perfectă, deși se află în Republica Moldova de doar opt luni.
”Acest concurs este foarte interesant. Abia acum am aflat despre el”, a recunoscut dînsul, după care a accentuat: ”Vinul de casă este foarte gustos și este important pentru oamenii din Moldova. În SUA nu am văzut așa ceva, nu am băut niciodată vin de casă. Aici, în Republica Moldova, l-am gustat pentru prima oară. Are un gust bun și diferit în fiecare casă. Este foarte interesant aici: fiecare casă e cu  vinul său”. Tyler ni s-a destăinuit că-i este mai pe gust vinul roșu, căci, vorba lui, e mai acru.
L-a impresionat, în mod deosebit, procesul de producere a vinului. ”Am reușit deja să particip și eu la acest proces. Am cules struguri astă toamnă. A fost foarte interesant”, a menționat tînărul american. A fost și în beciurile moldovenești. ”E interesant și bine. Vara e răcoare, ceea ce e important nu doar pentru vin, dar și pentru alte produse”, a concluzionat dînsul.
vin (3)Dar să revenim la concurs. ”Am avut probe bune, foarte bune și probe care au fost eliminate din concurs, din cauza gradului de oxidare, de îmbolnăvire sau care nu corespundeau soiului de vin prezentat”, a spus, la final, Svetlana Malanciuc. În schimb, vinurile învingătoare au fost chiar de calitate. Am tot auzit, din juriu, fraze, atît în română, cît și în franceză: ”Este extraordinar!”, ”Fantastic”, ”Nu știu al cui e vinul, dar e bravo!”, ”Așa vin merită să fie de colecție”, ”A produce un vin cu aromă specifică e dificil. Dar producătorului i-a reușit”.  Sînt aprecieri făcute de specialiști. Anume o parte din aceste vinuri vor merge la Chișinău. Cine știe, poate și în acest an, unul dintre ele va fi declarat cîștigător în Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *