Cum să alegem perdelele și draperiile potrivite? – Casa Ta

Imagine simbol: www.stejarmasiv.ro

Imagine simbol: www.stejarmasiv.ro
Imagine simbol: www.stejarmasiv.ro

Textilele creează o imagine completă oricărui interior. Perdelele și draperiile adaugă personalitate, acoperă spațiul ferestrei, protejînd locatarii de privirile din afară și asigurînd luminozitatea dorită în casă.
Perdelele alese potrivit aduc camerei confort, frumusețe și funcționalitate, pot ascunde și deficiențele. În funcție de modul de confecționare, întîlnim perdele simple, rulouri japoneze și storuri romane.
Draperiile sînt folosite în principal pentru a aduce întuneric în casă. Cel mai frecvent se montează în dormitor și în camerele pentru copii. În celelalte încăperi sînt folosite cu rol decorativ.
Alegerea perdelelor și draperiilor ar trebui să includă unele criterii de bază: proporțiile camerei, stilul interiorului, nivelul dorit de iluminare, amplasarea camerei în raport cu soarele, tipul și culoarea draperiilor și mobilierului etc.
În funcție de materialul din care sînt confecționate, perdelele și draperiile pot fi naturale (in, mătase, bumbac), din materiale sintetice (poliester, vîscoză) sau combinate. Textilele naturale se întrețin greu și se pot deforma la spălat.
De aceea, dacă optați pentru ele, ar fi bine să apelați la servicii speciale de curățare. Țesăturile sintetice sînt ușor de întreținut și rezistente în timp. Luați în calul materialele combinate, care au aspect natural, iar prețul este destul de bun.
Orice interior poate fi vizual corectat folosind materiale textile: camera mică poate părea mai spațioasă, iar spațiile mari pot fi completate cu confort și intimitate.
Țineți cont de desimea pliurilor. Acestea depind de lățimea materialului selectat, direcția desenului și forma draperiilor. De exemplu, în cazul draperiilor se recomandă utilizarea a 2 metri de material pentru fiecare metru de șină, sau chiar 2,5 metri – dacă materialul nu e foarte gros. Și pentru perdele desimea pliurilor trebuie să fie mare.
Dacă perdeaua este din voal, raportul de 2:1 este potrivit, iar dacă optați pentru organza ar fi bine să respectați raportul de 2,5:1.
Un lucru important este și ajustarea corectă a lungimii perdelei. Distanța de la podea pîna la marginea de jos a perdelei ar trebui să nu depășească 2-3 cm. Sau, dacă vă place, perdelele pot atîrna pe podea. Ele trebuie să fie din țesătură moale și netedă.
Ca regulă, într-o cameră unde pereții, mobila și alte elemente au culori puternice, contrastante, perdelele trebuie să fie discrete, în culori neutre. Ele merg foarte bine fie combinate cu o draperie colorată (cu modele), fie în contrast cu un tapet cu motive florale sau geometrice. Dacă aveți deja un asemenea tapet, evitați să îl combinați cu o perdea încărcată. Perdeaua trebuie să se armonizeze cu draperia, dar nu este neapărat să fie ambele de aceeași culoare. Ar fi bine de asemenea să evitați perdelele și draperiile în aceeași culoare cu pereții.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *