Vrea să fie distrusă? Sau trebuie distrusă?

În fotografie: Un fragment din picture murală din holul Primăriei Ungheni

În fotografie: Un fragment din picture murală din holul Primăriei Ungheni
În fotografie: Un fragment din picture murală din holul Primăriei Ungheni

A fi sau a nu fi pentru pictura murală din holul primăriei Ungheni? E o întrebare, care planează de cîțiva ani buni. Pe de o parte, această pictură reprezintă o epocă deja apusă, cu reprezentanți ai clasei muncitoare și colhoznici fericiți. Cine și-ar mai dori, în prezent, o asemenea pictură chiar la intrare în instituție?
”Autorul și-a exprimat dorința să fie distrusă”, ne-a spus Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni. Iar autorul e nimeni altul decît Gheorghe Vrabie, cel ce a creat stema Republicii Moldova, cel ce a creat leul moldovenesc.
Primarul Alexandru Ambros susține, la rîndul său, că nu a primit nici o solicitare oficială în acest sens. ”Starea picturii deja este deplorabilă, astfel că nu va mai sta prea mult timp acolo”, a subliniat dînsul.
Pe de altă parte, dat fiind faptul că autorul a intrat deja în istorie prin ceea ce a făcut, poate ar fi cazul ca pictura să fie restabilită, și nu distrusă?
”Această pictură murală nu ar prezenta, peste ani, o valoare”, a explicat Vasile Iucal, menționînd, totodată, că, incontestabil, autorul ei este o valoare. Dar, ”din moment ce dînsul consideră că nu-i o lucrare reprezentativă și trebuie distrusă, ar trebui să-i respectăm decizia”, a mai spus istoricul. În plus, potrivit dînsuliui,  și consiliul artistic al orașului Ungheni a propus același lucru. ”Deocamdată, nimeni nu se grăbește să o lichideze. La noi e mai greu să faci, dar mai greu e să desfaci”, a concluzionat Vasile Iucal.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *