Ungheniul anilor 60 prin ochii unui caricaturist

Valeriu Kurtu. Caricatură de Adrian Moraru

Valeriu Kurtu. Caricatură de Adrian Moraru
Valeriu Kurtu. Caricatură de Adrian Moraru

În acest an, unghenenii vor avea prilejul să-și vadă orașul natal într-un alt mod. Și asta, datorită celebrului caricaturist Valeriu Kurtu, născut la Ungheni, dar stabilit cu traiul, de circa 20 de ani, în Germania.
”Vreau să revin la toamnă la Ungheni, să organizez o expoziţie pe care o pun la cale de mai mult timp. Va fi o expoziţie de caricaturi despre Ungheniul anilor 60, aşa cum îl vedeam eu cînd locuiam acolo. Cred că nimeni altul nu va putea reda ceea ce am simţit eu în preajma hotarului de la Prut, într-o localitate ocupată de sovietici”, a declarat dînsul într-un interviu acordat ziarului ”Jurnal de Chișinău”.
Intenția sa a fost salutată și de Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, unde se planifică vernisarea expoziției respective. ”Este o idee foarte bună și ne-am dori să avem o expoziție de caricatură memorialistică ce reprezintă imagini care au rămas în mintea lui Valeriu Kurtu de pe vremea cînd se afla la Ungheni”, a spus dînsul pentru ”Expresul”.
Caricaturiatul, născut în anul 1956,  a locuit la Ungheni pînă la vîrsta de 16 ani, dar își amintește cu lux de amănunte de  acea perioadă și, mai ales, de sîrma ghimpată instalată de-a lungul Prutului. Imaginea respectivă l-a urmărit mereu, astfel că, în anii 2013-2014, a organizat o expoziție de caricaturi, numită sugestiv ”Hotarul”,  atît la Berlin, într-o galerie de artă al cărei patron este, cît și la muzeul din Ungheni. „Acel hotar se va reflecta mereu în sufletul nostru”,  explică dînsul.
Revenind la expoziția preconizată pentru anul curent la Ungheni și cît e de sigur că va fi organizată, Vasile Iucal a spus ferm: ”Astfel de oameni ca Valeriu Kurtu, dacă spun – fac. Probabil, va fi vernisată în septembrie – ocotmbrie anul curent”.
Reamintim că Valeriu Kurtu este laureat a peste 70 de premii obţinute în cadrul unor prestigioase concursuri internaţionale de caricatură. Dînsul și-a exprimat disponibilitatea să doneze una dintre lucrările sale pentru a fi instalată în holul primăriei Ungheni. ”Caricatura, care reprezintă o imagine a Ungheniului, se află deja în posesia muzeului din Ungheni. Acum, e la latitudinea primăriei dacă vrea să facă o copie și s-o amplaseze undeva, în hol.
Trebuie doar voință”, a făcut o remarcă Vasile Iucal. Primarul Alexandru Ambros, la rîndul său, a declarat că nu știe nimic despre acest subiect și va putea să-și expună punctul de vedere doar după ce va discuta cu autorul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *