Ei au încheiat un an expozițional și tot ei îl vor începe
Un trio formidabil, toți trei lectori la Academia de Muzică, teatru și Arte Plastice din Chișinău, toți trei artiști plastici inediți. Cineva i-a numit în glumă 3D. Este vorba de familia Diaconu: Gheorghe, Olga și Oxana. Capul familiei, Gheorghe Diaconu, este originar din satul Curtoaia, Ungheni.
De mic l-au atras artele frumoase. Avea doar 12-13 ani, cînd a decis să învețe mai îndeaproape pictura. Săptămînă de săptămînă, parcurgea kilometri întregi pe jos, de la Curtoaia la Cornești, iar de acolo, cu trenul, la Ungheni, la Școala de Arte Plastice.
Și așa, timp de patru ani. Numai el știe cît frig a îndurat, cîte nopți le-a petrecut în gara de la Ungheni, flămînd, nedormit. Sacrificiile sale, însă, nu au fost zădarnice. Acum, la cei 50 de ani ai săi, este un pictor apreciat de colegi, apreciat de cei mai exigenți consumatori de frumos.
Lucrările sale pot fi întîlnite în colecții particulare din România, Germania, Turcia, Italia, Ucraina, Spania, Rusia, Canada și chiar Japonia. Mai mult ca atît, a reușit să-și creeze și o familie frumoasă și talentată.
Pe 18 decembrie, Gheorghe Diaconu a trăit una dintre cele mai frumoase zile din viața sa. Împreună cu soția Olga și fiica Oxana, au vernisat o expoziție de pictură la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău. A fost o premieră absolută. Nimeni, pînă la ei, nu a venit cu o expoziție de familie. ”Au umplut această sală cu o lume bogată. Sînt atăt de modești, buni la suflet și imprevizibili în artă… Am rămas impresionat de cele văzute”, avea să recunoască Roman Cuțiuba, și el artist plastic, coleg de serviciu al celor trei.
Zeci de lucrări au fost expuse spre admirația publicului spectator. ”Am văzut suflet, poezie, rafinament”, a mai spus același Roman Cuțiuba. ”Familia Diaconu e un triunghi de oameni talentați, profesioniști”, a subliniat și maestrul în arte, Emil Childescu, fost profesor al lui Gheorghe Diaconu. O altă fostă profesoară a lui, Raisa Cojocaru, directoarea Școlii de Arte Plastice din Ungheni, i-a transmis fostului ei învățăcel un mesaj foarte clar: ”Vreau să vă vedem și la Ungheni cu o expoziție la fel de frumoasă”.
”Va fi vernisată neapărat o expoziție similară și la Ungheni”, a dat asigurări Eugenia Baroncea, șefa Direcției Cultură și Turism Ungheni, care este și sora lui Gheorghe Diaconu.
De notat că familia Diaconu a fost deja invitată să-și expună lucrările și la cîteva galerii din țările europene. Expoziția de la Chișinău, vernisată pe 18 decembrie, este, așa cum avea să menționeze cineva dintre invitați, o punte ce leagă anul expozițional 2014 cu anul 2015, căci e ultima din anul curent și prima din anul viitor. Doritorii pot s-o vadă la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău pînă la mijlocul lunii ianuarie.
Lasă un răspuns