Ungheni, unicul raion din Republica Moldova care are un studiu privind eroziunea solului

comunicatUngheni, 15.12.2014

     Specialiști de la Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului (IPAPS) “Nicolae Dimo” din Chişinău au lucrat  timp de circa jumătate de an asupra unui studiu privind eroziunea solului în raionul Ungheni. În consecință, au elaborat o amplă lucrare care, în cele 126 de pagini, conține hărți, diagrame, fotografii, analize, evaluări.
”Lucrarea reprezintă un studiu de specialitate privind eroziunea solului în raionul Ungheni. Documentul include analiza și evaluarea factorilor naturali și antropici, care favorizează erozia și deflația solului, estimarea potențialului productiv al solului și prezentarea unor modalități specifice de luptă împotriva eroziunii”, se arată în Nota asupra documentului. De notat că în cadrul raionului Ungheni au fost identificate trei zone reprezentative (Măcărești, Sculeni, Bazinul rîului Cula), unde studiul cercetărilor a fost efectuat la o scară mai detaliată.
Totodată, au fost elaborate opt hărți digitale ale învelișului de sol, ale solurilor erodate și deteriorate de alunecări, ale infrastructurii terenurilor și categoriilor de folosință. Atît studiul, cît şi hărţile, au fost transmise Serviciului relaţii funciare şi cadastru din cadrul Consiliului raional Ungheni. Urmare a lucrului efectuat, savanții de la IPAPS ”Nicolae Dimo” au ajuns la concluzia că sitiuația privind degradarea solurilor în raionul Ungheni este gravă și sînt necesare măsuri urgente de combatere a eroziunii. Despre acest fapt ei au relatat în cadrul unui simpozion științifico-practic organizat la Ungheni.
“Acest studiu ne va servi drept reper pentru a elabora o strategie locală de luptă împotriva eroziunii solului”, a declarat vicepreşedinta raionului, Iulia Pancu, responsabilă de economie şi agricultură. Lucrarea  va fi utilă și pentru responsabilii de la Minsiterul Agriculturii și Industriei Alimentare, care au dat asigurări că vor începe lucrul asupra unei strategii naționale privind combaterea eroziunii solului. În plus, grație acestui studiu, va fi posibilă și accesarea unor noi proiecte, menite să amelioreze situaţia în domeniu”.
Proiectul “Utilizarea experienţei europene în combaterea eroziunii solului” este implementat de Agenţia pentru Dezvoltarea Regională şi Integrarea Europeană Ungheni – ADRIEU,  în parteneriat cu Administraţia Raională de Stat Kiţmani, regiunea Cernăuţi (Ucraina) și Consiliul Judeţean Suceava (România), în cadrul  Programului Operațional  Comun România – Ucraina – Moldova 2007 – 2013, Apelul II de proiecte, cod  MIS- ETC 1591.
Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante  în program.
Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la tel: 236-26034, coordonator de proiect: Eudochia Viziru, preşedinte ADRIEU, e-mail:< agregung@yahoo.com>,  < adrieu.org@gmail.com>


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *