Ora bilanțurilor pentru Camera de Comerț și Industrie, filiala Ungheni

Serghei Cladco, directorul Camerei de Comerț și Industrie, filiala Ungheni

Serghei Cladco,  directorul Camerei de Comerț și Industrie, filiala Ungheni
Serghei Cladco,
directorul Camerei de Comerț și Industrie, filiala Ungheni

Serghei Cladco,
directorul Camerei de Comerț și Industrie, filiala Ungheni
Finalizăm încă un an de activitate a Camerei de Comerț și Industrie (CCI), un an în care s-au produs numeroase evenimente atît în țară, cît și în interiorul Camerei. Vreau să reamintesc de  congresul extraordinar al CCI, la care a avut loc schimbarea conducerii organizației. Fostul președinte al CCI, Gheorghe Cucu, a fost ales președinte de onoare, iar în funcția de președinte executiv a fost ales Valeriu Lazăr, fost ministru al Economiei, fost vicepremier. Odată cu schimbarea conducerii, așa cum e și firesc, au apărut noi priorități, noi domenii de activitate. Deja sîntem încadrați în proiecte mari, de anvergură.
Apropo, pentru gestionarea creditului oferit de către Guvernul Poloniei Republicii Moldova, pentru dezvoltarea agriculturii, preponderent a sectorului zootehnic, un credit de 100 de milioane de euro, a fost selectată ca operator național Camera de Comerț și Industrie. În anul care vine vom avea misiuni concrete de a identifica  beneficiarii acestor credite, de a-i instrui, de a-i ajuta în pregătirea proiectelor, astfel ca să poată accesa banii de care au nevoie.
Trebuie să spunem că și pînă acum CCI a fost antrenată în valorificarea diverselor proiecte, astfel că avem experiență în acest domeniu.
Referindu-mă la realizări, nu pot să nu o menționez pe cea de ultimă oră. Se știe că CCI, filiala Ungheni, se numără printre fondatorii de bază ai altei instituții neguvernamentale de talie regională – Casa Antreprenoriatului Ungheni. Chiar recent, am avut ocazia să participăm la un Forum internațional în Torino, Italia, unde au fost puse în dezbateri diverse aspecte ce țin de susținerea mediului de afaceri prin intermediul instituțiilor neguvernamentale în parteneriat cu instituțiile guvernamentale. Casa Antreprenoriatului din Ungheni a fost declarată ca una dintre cele mai bune instituții neguvernamentale la acest capitol, ea acordînd suport mediului antreprenorial în parteneriat cu instituțiile publice locale, mă refer la consiliile raionale din Călărași, Nisporeni și Ungheni. E și acesta un final frumos de an. Ne-am întors din Torino cu un premiu, pe care l-au mai primit doar reprezentanții a șase state din lume.
Nu pot să nu amintesc și de tradiționalul concurs ”Polobocul de Aur”, atît etapa regională, cît și cea națională, unde producătorii noștri de vinuri de casă s-au bucurat de un real succes.
Ca și în anii precedenți, vom convoca, pe 24 decembrie, ședința anuală a membrilor CCI, filiala Ungheni , la care vor participa și partenerii noștri. Vom trece în revistă activitățile pe care le-am realizat, succesele pe care le-am obținut. Vom vorbi și despre planurile și proiectele pe care dorim să le valorificăm în anul care vine, 2015.
Mă bucur să pot spune azi că noi, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie, am reușit să facem față tuturor provocărilor, am reușit să dinamizăm activitatea noastră pe diferite dimensiuni, în pofida unor probleme și crize din economie. Ne-am străduit să lucrăm și cu instituția vamală, și cu Zona Economică Liberă, și cu consiliile raionale, și cu primăriile. Am prestat diverse servicii, sper eu – de calitate. Același lucru îl vom face și la anul viitor.
Îmi doresc să intensificăm colaborările transfrontaliere. Este un deziderat al timpurilor pe care le trăim. Sigur, la acest capitol avem anumite realizări, avem colaborări cu instituții similare din România și, în mod special, cu Camera de Comerț din Iași. Avem activități comune, schimburi de experiență, de delegații, de misiuni economice. Dar ne dorim să valorificăm noi domenii, să avem colaborări mai dinamice și cu Ucraina, deși înțelegem perfect problemele cu care se confruntă vecinii noștri.
Planuri sînt multe și, împreună, vom reuși.
La mulți ani!
Felicitări pentru membrii Camerei de Comerț și Industrie, pentru parteneri și prieteni, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Sper la o colaborare fructuoasă cu partenerii noștri tradiționali, dar și cu noi parteneri, cu reprezentanții autorităților publice locale. Să dea Domnul ca anul care vine că fie unul mai bun decît cel care pleacă. Am certitudinea că așa va fi, sper într-o stabilitate politică, ceea ce ne va permite să valorificăm, noi oportunități, noi domenii.
Urez tuturor noi realizări, multă sănătate, bucurii, inspirație și cît mai multe zile senine în anul care vine – 2015.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *