Contract semnat: Republica Moldova va importa gaz din România începând cu 1 ianuarie 2015 prin gazoductul Iaşi-Ungheni

Imagine: jurnal.md

Imagine: jurnal.md
Imagine: jurnal.md

Republica Moldova va importa gaze naturale din România începând cu 1 ianuarie 2015 prin gazoductul Iaşi-Ungheni.
Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat astăzi, la Chişinău, din partea Republicii Moldova de către Adrian Pritula, administrator al Energocom, iar din partea României, de către Marian Bitică, reprezentantul OMV Petrom Gas.
Gazul românesc va costa 1010 lei româneşti pentru o mie de metri cubi, adică circa 277 de dolari. Preţul este cu 55 de dolari mai mic decât cel stabilit de Gazprom în 2015.
Nu se ştie deocamdată care va fi volumul importat de peste Prut, nici dacă preţul mai mic oferit de români se va reflecta şi în facturile consumatorilor finali.
În prima lună va fi livrat un volum de gaz mai mic pentru a verifica sistemul. Ulterior, cantităţile vor creşte în fiecare lună. Anterior, autorităţilor române au anunţat că gazoductul va livra iniţial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.
Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat pe 27 august, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigură legătura între oraşul românesc Iaşi şi Ungheni, are o capacitate de la 1,5 până la 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
În al doilea semestru din anul viitor, va începe construcţia conductei de la Ungheni spre Chişinău.
Republica Moldova importă gaz rusesc la un preţ de 374 de dolari pentru o mie de metri cub, iar volumul livrărilor este de circa trei miliarde de metri cubi.
De pe 1 ianuarie 2015, Gazprom va livra Republici Moldova combustibil la un preţ de 332 de dolari pentru mia de metri cubi.
Sursa: junal.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *