Certuri, bătăi, scandaluri monstruoase și chiar omoruri

Imagine simbol: gardianul.md

Imagine simbol: gardianul.md
Imagine simbol: gardianul.md

Violenţa în familie este un flagel răspîndit și la sate, și în orașe, în rol de agresor fiind membrii familiei, preponderent soţul, concubinul, tatăl. O spune un specialist, Ludmila Cuşnir, procuror în Procuratura Ungheni.
Violența în familie este răspîndită peste tot, iar cazuri înregistrate sînt cu duiumul, nemaivorbind de cele pe care victimele încearcă să le ascundă.
UNGHENI
La 27 februarie, a fost codamnat la închisoare, pe un termen de trei ani, un locuitor din  Măcăreşti. Fiind beat, el a sărit la bătaie la fosta sa soție, cu care locuiește în aceeași gospodărie.  A lovit-o cu piciorul în nas, apoi l-a apucat pe fiul său de gît şi l-a izbit în pămînt. Nu i-a fost deajuns. A mai strangulat un cîine în faţa copiilor minori.
La 18 septembrie, o femeie din Ungheni a fost condamnată la închisoare pe un termen de 11 ani, pentru că și-a omorît soțul. Acum un an și jumătate, urmare a unui conflict între cei doi, ea și-a înjunghiat soțul, cu un cuțit de bucătărie, drept în inimă.
La 27 noiembrie, un bărbat din Sculeni a fost condamnat la închisoare pe un termen de patru ani, căci și-a înjunghiat soția în abdomen, în timp ce ea dormea. Bărbatul era în stare de ebrietate.
Per total, în 11 luni ale anului, în Judecătoria Ungheni au fost examinate 20 de cauze penale, care s-au încheiat cu sentințe de condamnare a agresorilor.
”E trist că persoanele abuzate, de cele mai dese ori, nu doresc să apeleze la organele de drept, printre motive fiind: frica faţă de agresor, nesiguranţa că agresorii vor fi sancţionaţi sau că sancţiunile vor avea efectul scontat. Există și presiuni din partea rudelor, a comunităţii. În mare parte, aceste persoane nu-şi cunosc nici drepturile”, susține Ludmila Cușnir.
NISPORENI
La 8 martie, după o petrecere, un cuplu din Bălănești se întorcea acasă. S-au certat tot drumul, căci soția devenise extrem de geloasă. A continuat și în casă, pînă în bucătărie. Furioasă, femeia a luat un cuțit și i l-a înfipt soțului în fesa dreaptă. Acesta, speriat, a fugit afară și a chemat ambulanța. Femeia s-a ales cu un dosar contravențional.
La ora actuală, în evidența Inspectoratului de poliție Nisporeni se află 137 persoane, agresori familiali, dintre care 13 sînt femei și 124 – bărbați. Au fost pornite 31 de cauze penale și 106 cauze contravenționale.
”În cele mai multe cazuri, cearta între soți generează violența, mai ales în familiile social-vulnerabile”, ne-a explicat Gheorghe Bargan, șef adjunct al secției securitate publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Nisporeni. În acest an, numărul cazurilor de violență în familie este în descreștere în raion, deoarece, potrivit lui, ”s-a intensificat lucrul de informare”. ”Am organizat mult mai multe întîlniri cu cetățenii în cadrul campaniei ”Cunoaște-ți polițistul tău”, am organizat și 38 de lecții în instituțiile de învățămînt, 17 întîlniri cu tinerii din raion”, a explicat dînsul.
CĂLĂRAȘI
Ultimul caz de violență în familie a fost înregistrat chiar recent, pe 13 decembrie. S-au certat mamă și fiică. Fata, în vîrstă de 16 ani, într-un acces de furie,  a luat cuțitul de bucătărie și și-a înjunghiat mama în picior. În consecință, femeia a ajuns la spital, iar fata va fi luată în evidență ca minor delincvent. Cazul se află în curs de cercetare.
Potrivit Veronicăi Jacotă, inspector superior al Biroului siguranță copii din cadrul Inspectoratului de poliție Călărași, în acest an au fost supuse violenței 105 de femei, trei copii și patru bărbați. În evidența Inspectoratului de poliție sunt, la ora actuală, 218 agresori familiali. Per total, au fost inițiate 98 de cauze penale.
La Călărași, numărul cazurilor de violență în familie este în creștere. Veronica Jacotă are și o explicație a acestei situații: ”Tot mai multe femei îndrăznesc să declare că sînt supuse violenței, căci au înțeles că au drepturi și sînt tot mai mult protejate”.
APROPO
Orice victimă a violenţei în familie are dreptul de a beneficia de asistenţă juridică oferită gratuit de stat, are dreptul de a depune o cerere în instanţa de judecată pentru a se aplica măsuri de protecţie în privinţa sa. În caz de imposibilitate de depunere a cererii de către victimă, la solicitarea ei, cererea poate fi depusă de către procuror, organul de asistenţă socială sau poliţie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *