Au fost să vadă, au venit să implementeze

acsa calCirca 50 de persoane din raioanele Călărași, Ungheni, Dubăsari, Anenii Noi și Telenești au venit  la Călărași, la o masă rotundă, pe 11 noiembrie, pentru a discuta despre tendințele comune de dezvoltare economică a zonelor rurale.
Evenimentul a adunat persoane din diferite domenii de activitate. S-a vorbit despre dezvoltarea antreprenoriatului non-agricol în localitățile rurale ale Moldovei, despre rolul antreprenoriatului în renașterea satelor moldovenești, despre mecanismele de susținere a antreprenoriatului de către diverse organizații, inclusiv finanțatoare.
Un moment inedit și, totodată, atractiv, a fost prezentarea planurilor de afaceri elaborate acum trei-patru luni de către unii participanți, în timpul vizitei lor în localitatea Staroe Pole din Polonia.
”Crearea unei secții de producere a spalierelor pentru viță de vie” la Cristoforovca, Ungheni, ”Crearea unei întreprinderi de producere a tricotajului și articolelor din tricotaj” în Ustia, Dubăsari,  ”Colectarea şi utilizarea ulterioară a deșeurilor menajere și tehnologice din Mereni, Anenii Noi” – sînt doar trei dintre proiectele inițiate și care urmează a fi implementate și dezvoltate pe parcurs. ”Asistența a aflat mai multe despre fiecare proiect în parte, dar și la ce etapă de implementare sînt acestea”, a făcut o concretizare Mihail Diacon, coordonator local ACSA Călărași.
La masa rotundă din acea zi, s-a discutat și despre utilizarea cunoștințelor obținute în Polonia în vederea activizării comunităților rurale de la noi. De notat că cei ce au vizitat Polonia au avut posibilitatea să vadă cu ochii proprii cum se dezvoltă o țară europeană, cum se poate dezvolta o comunitate prin atragerea fondurilor europene, cum se poate mobiliza societatea în soluționarea unor probleme locale. Totodată, au învățat cum se elaborează un plan de afaceri, cum pot fi atrase investițiile, cum se implementează proiectele în domeniile non-agricole.
Odată ce s-au familiarizat cu toate acestea, la revenirea acasă s-au angajat să pună în practică, în satele lor, noile cunoștințe și abilități. ”Astfel de vizite sînt absolut necesare pentru oamenii noștri, deoarece numai așa au posibilitatea să facă o comparație reală între o țară europeană și țara noastră”, a menționat Vasile Timofte, vicepreședintele raionului Călărași. Și el s-a aflat în grupul care a vizitat Polonia. ”Anume asemenea stagieri îi încurajează pe oameni să inițieze afaceri în mediul rural, mai ales că ei au învățat, în vizita lor în Polonia, foarte multe lucruri noi, utile pentru dezvoltarea unor afaceri mici și mijlocii în satele noastre”, a mai adăugat dînsul.
De notat că atît vizita în Polonia, cît și masa rotundă s-au desfășurat în cadrul proiectului ”Dezvoltarea afacerilor non-agricole în zonele rurale din Republica Moldova”, implementat de către Secția din Staroe Pole a Centrului de Consultanță din regiunea Pomorie, orașul Gdansk, prin Ministerul Afacerilor Externe a Poloniei, în parteneriat cu Agenția Națională de Dezvoltare Rurală ACSA și AO ”Agroconsultant” Călărași.
Experții polonezi, prezenți la eveniment, s-au declarat impresionați de cele văzute și auzite la masa rotundă din Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *