A reuşit ceea ce nu a reuşit nimeni pînă la el în Republica Moldova

În fotografie: Andrei Puţuntică

În fotografie: Andrei Puţuntică
În fotografie: Andrei Puţuntică

Călărășeanul Andrei Puțuntică, în vîrstă de doar 15 ani, a devenit, chiar recent, campion mondial la tenis de masă dublu masculin, alături de colegul său din România, Cristian Pletea. Este o premieră absolută în acest sport pentru Republica Moldova. Cei doi sportivi au cucerit medalia de aur la Campionatul mondial pe continente, destinat cadeților, desfășurat la Bridgetown, Barbados.
”A fost o finală destul de grea”, ne-a spus Andrei. Unde mai pui că nimeni dintre conaţionalii săi nu a obţinut niciodată o asemenea performanţă. El, însă, a reușit să facă față provocărilor și a obținut rezultatul pe care şi l-a dorit.
A început să practice tenisul de masă la Călărași, la Şcoala sportivă ”Mihai Viteazul”, antrenor fiindu-i Alexandru Radu. S-a remarcat de mic copil. ”Am observat din prima că e un băiat foarte talentat”, a făcut o remarcă profesorul-antrenor, adăugînd că de atunci a înţeles că băiatul are un mare viitor în sport. Îi urmăreşte cu interes evoluţiile, iar succesele fostului său discipol îl fac să fie mîndru. ”M-am bucurat mult de ultima performanţă a lui Andrei. El este stîngaci, iar acest lucru îl ajută. După mai multe studii şi analize, am constatat că anume stîngacii au cele mai mari succese la tenis de masă”, povestește antrenorul.
După cinci ani de antrenamente la Şcoala sportivă din Călărași, Andrei Puțuntică pleacă la Chişinău, unde se antrenează sub îndrumarea lui Vladmir Semipeadnîi, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Tenis de masă. ”Este un băiat foarte talentat”, a declarat şi dînsul pentru presă.
Nu întîmplător, a fost acceptat într-un club din Constanţa, România, iar de trei luni este legitimat la un club din Frankfurt pe Main din Germania.
”De fiecare dată, cînd vine în vacanță, la Călăraşi, trece şi pe la noi”, afirmă fostul său antrenor, Alexandru Radu. Uneori, mai joacă şi tenis. Acum, Andrei este cel care îl învinge pe fostul său antrenor. Iar  antrenorul nu se supără. Dimpotrivă, se bucură, pentru că, spune dînsul, ”aceasta este roada pe care o culeg după ani de muncă”. O roadă frumoasă, fiţi de acord.
La cei 15 ani ai săi, Andrei Puțuntică a reuşit să adune în palmaresul său peste 120 de medalii. Toate îi sînt dragi, dar, în mod special, cele obţinute la diverse competiţii internaţionale.
Ultima, cea de aur la Campionatul mondial, va ocupa un loc aparte în colecţia sa, ca de altfel, şi cea de argint, obţinută, la acelaşi campionat din Bridgetown, pentru selecţionata Europei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *