Mîini dibace | Prietenă, din fragedă copilărie, cu croșeta
Îi zice Lidia Marian și o puteți găsi la Boldureștii Nisporenilor. Asta, în cazul în care aveți o predilecție deosebită față de genți și poșete. Cu siguranță v-ar plăcea să vă completați colecția cu una dintre creațiile ei. E o meșteriță dibace, din mîinile căreia iau naștere genți croșetate de toate felurile și pentru toate gusturile.
Nu vorbim doar din auzite despre gențile ei deosebit de frumoase. Le-am văzut și le-am admirat. Lidia Marian le-a expus, pentru prima oară, la Tîrgul olarilor de la Iurceni. ”Am venit și eu, mai mult din curiozitate, să văd ce-o zice lumea despre lucrările mele”, a mărturisit dînsa cu modestie.
Apoi, ne-a spus că a cochetat cu croșeta din copilărie, dar s-a apucat mai în serios de croșetat acum doi ani. De atunci, nici un fir de ață nu stă aruncat prin casa ei. Îl transformă în fel de fel de bijuterii, accesorii pentru haine, cordoane pentru rochii. Recent, a început să confecționeze genți: și mai mari, și mai mici, inclusiv pentru copii.
”Cînd încep să croșetez, nu știu ce îmi va ieși. Totul apare de la sine, fără să-mi fac schițe speciale. Cînd obiectul este gata, mă gîndesc cum să-l mai înfrumusețez”, spune Lidia Marian. Folosește numeroase materiale: mărgele, stofă, piele naturală. ”Poate că la cineva pe acasă stau aruncate fără treabă tot felul de mărunțișuri. Mie orice ”fleac” îmi poate prinde bine”, zice zîmbind.
Dacă prima geantă croșetată a apărut spontan, în scurt timp ocupația a devenit mai mult decît un hobby. ”Uneori, visez noaptea modele de genți, iar dimineața, cînd mă trezesc, las totul la o parte și încep să croșetez”, povestește. Investește mult suflet și timp, dar și bani. Ața din care croșetează gențile, mînerele ajung la ea tocmai din Italia. I le trimit rudele aflate acolo la muncă. Apropo, pentru o geantă de mărime medie e nevoie de aproximativ un kilogram de ață, care costă 10 euro. Tot 10 euro costă și mînerele pentru o geantă. ”Îmi iese cam scump, dar nu mă pot opri să nu le croșetez”, recunoaște Lidia Marian, menționînd că, în final, o geantă de-a ei ajunge să coste cel mult 500 de lei. Nu e mult, mai ales că e vorba de lucru manual. Totuși, pentru femeile de la sat, pentru consătencele sale, e un preț mare și de aceea nu se grăbesc să le cumpere.
Noroc că se mai organizează fel de fel de tîrguri, expoziții, festivaluri. Acolo, lucrările Lidiei Marian sînt destul de solicitate. Are în colecție vreo 20 de genți: mai simple, mai complicate, cu buzunare sau fără, de diferite culori, care sînt o adevărată încîntare pentru cei care le văd.
Cît privește planurile de viitor, Lidiei Marian i-a venit, chiar recent, o nouă idee. ”Am văzut, în internet, cizmulițe croșetate. De atunci, mă gîndesc la ele zi și noapte”, spune. Nu cunoaște tehnica de realizare a acestora, dar are de gînd să încerce. Va începe la iarnă, căci pînă atunci are de pus la punct toate treburile în grădină. Ce să-i faci, așa e toamna în sat.
Lasă un răspuns