Un turc îndrăgostit de Eminescu față în față cu Dimitrie Cantemir

În fotografie: Ali Narçın

În fotografie: Ali Narçın
În fotografie: Ali Narçın

Cine s-ar mai fi gîndit, acum 100-200 de ani, că un turc get-beget va sta liniștit, cu zîmbetul pe buze, în fața domnitorului Dimitrie Cantemir și al țarului Petru I, cei care fuseseră declarați mari dușmani ai Imperiului Otoman?
Iată că s-a întîmplat, pe 5 noiembrie, la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni, unde, pe un perete, stă neclintit, de zeci de ani, un tablou imens ce-i prezintă pe cei doi protagoniști. Marele eminescolog, istoric, scriitor, traducător, Ali Narçın, a venit la Ungheni. A venit, la invitația Alei Mutilică, șefă de serviciu la biblioteca publică. A venit din cont propriu, fără să pună condiții, fără să aștepte ca cineva să-i plătească drumul.
Chiar dacă a locuit 15 ani în Turcia, Ala Mutilica a auzit pentru prima oară de Ali Narçın în acest an. Navigînd în internet, a dat de numele lui și a rămas impresionată de faptul că acest om special, cunoscut în întreaga lume, a învățat româna de dragul lui Eminescu. A decis atunci să-l găsească și să-l aducă neapărat la Ungheni.
Tot internetul a ajutat-o. I-a trimis, printr-o rețea de socializare, o solicitare de prietenie. Mare i-a fost mirarea cînd, peste doar cîteva minute, a primit de la Ali Narçın acceptul.
De Zilele Bibliotecii „Dimitrie Cantemir”, marcate anual, în primele zile ale lunii noiembrie, cu prilejul zilei de naștere a patronului spiritual al instituției (în acest an, s-au împlinit 341 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir), Ali Narçın și-a prezentat aici cele două volume cu poeziile lui Eminescu traduse de el în turcă. Apropo, dînsul este unicul turc care l-a tradus pe marele Eminescu direct din limba română. A fost o întîlnire de zile mari.
Ali Narçın s-a aflat la Ungheni patru zile, timp în care a reușit să viziteze cele două muzee din raion, Liceul ”Mihai Eminescu”, cele mai importante întreprinderi, să stea la o discuție pe banca ”Expresul”. Interviul pe care ni l-a acordat va fi publicat într-o ediție ulterioară a ”Expresului”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *