Doctor Plant

Andrei StrucÎncepînd cu această ediție de ziar, inaugurăm o rubrică nouă, care va fi îngrijită de un tînăr din Ungheni, Andrei Struc, specialist în creșterea și îngrijirea florilor și plantelor decorative din grădinile noastre. 
Dînsul va veni, în fiecare săptămînă, cu sfaturi utile, cu recomandări și noutăți din domeniu. Deci, să-i oferim cuvîntul.
Dragi cititori, după cum aţi observat, frigul, în această toamnă, nu s-a lăsat mult aşteptat. Iar lucrările de gradinărit încă nu au fost finisate. Totuşi, nimic nu e pierdut. Iată cîteva sfaturi utile ce ţin de buna gestionare a lucrarilor de intreţinere a grădinii.
Începeți din toamnă lucrările preventive pentru protejarea plantelor pe timp de iarnă, pentru a nu avea surprize neplăcute. Ramurile plantelor lemnoase pot îngheța pe vreme foarte rece, deoarece lichidul celular, pe ger puternic, se dilată, astfel că peretele celular se poate sparge.
Rezistența plantelor la îngheț depinde de numeroși factori: soi și specie, vîrsta plantei (cele mai tinere sînt mai sensibile!), condiții climaterice (în caz de scădere lentă a temperaturii, plantele suportă mai bine gerurile puternice decît atunci cînd înghețurile vin pe neașteptate), fertilizare (aplicarea de îngrășămînt cu conținut de azot stimulează creșterea lăstarilor, dar aceștia, nematurizîndu-se la timp, vor conține multă apă, nu se vor lemnifica pînă la sosirea gerului și vor fi afectați). Apropo, rădăcinile sînt mai sensibile la ger decît părțile de la suprafața solului.
Toamna puneți compost în jurul tulpinii și, pentru a proteja rădăcina, acoperiți solul cu un strat de 15 cm de frunze căzute. Protejați plantele provenite din regiuni mai calde prin acoperirea lor  cu paie și pînză de in sau rogojini.
Acum este și perioada ideală pentru sădirea plantelor lemnoase. Mușuroiți tulpinile trandafirilor, acoperiți trandafirii din straturi și pe cei cățărători cu ramuri de brad, cu saci de iută sau împletitură de paie. Protejați pomii fructiferi cu vopsea (biologică) de tulpină. Toamna duceți plantele din vase în locuri ferite de îngheț (în pivniță sau garaj) sau îngropați-le adînc în gropi făcute în grădina de legume. Vasele mai mari, greu de mișcat, încercuiți-le cu paie sau frunze căzute, fixate cu plasă de sîrmă.
Primăvara îndepărtați materialele pentru protejarea plantelor, greblați și împrăștiați compost la rădăcina plantelor. Dacă au țesutul verde, înseamnă că lăstarii sînt vii, deci nu-i tundeți înainte de vreme. Porniți tăierile doar cînd mugurii încep să se umfle. Ramurile care nu au înmugit în timp ce celelalte au înverzit, au înghețat. Tăieți aceste ramuri goale, maro închis, pînă la părțile de culoare deschisă. Pentru îndepărtarea definitivă a plantei așteptați pînă primăvara următoare, deseori planta formează lăstari noi din rădăcină și poate fi astfel salvată.
Andrei Struc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *