Cum am ajuns eu în Polonia

În fotografie: prima escală, la Viena

În fotografie: prima escală, la Viena
În fotografie: prima escală, la Viena

Confirmarea că voi pleca la o stagiere în Polonia am primit-o pe 22 septembrie. Mare bucurie. Simțeam că nu mai pot de atîta fericire. Mi-am sunat imediat familia și am împărtășit marea bucurie.
Toate bune. Timpul trecea, organizatorii din Polonia îmi mai scriau între timp cîte un mesaj, ca să se asigure că totul e în regulă. Dar… cu cît se apropia ziua plecării, cu atît mai mult apăreau unele semne de întrebare: Unde mă duc? Ce voi face? Cum mă voi descurca?
A venit și ziua cînd trebuia să plec, împreună cu o colegă de la ziarul ”Observatorul de Nord”, din Soroca. Doar noi două din toată Republica Moldova! Ea – foarte emotivă, eu – foarte calmă.  Aeroportul Chișinău. La ora 15.55, am decolat, fericite, spre o nouă experiență. Peste aproape două ore, am și ajuns la Viena. Rătăcite parcă fiind, într-un sfîrșit, am găsit ușa (gate-ul) care trebuia să se deschidă, peste cîteva ore, pentru a  urca în avionul cu destinația Krakovia.
Fiecare minut de așteptare îmi părea o oră. Noroc că aveam cu mine notebook-ul și îl mai porneam uneori să aflu noutățile de pe la noi. Ora 20.20. Era timpul să ne îmbarcăm. Dar nici un apel. Peste zece minute, sîntem anunțați că, din anumite motive, avionul nostru nu mai poate zbura la ora indicată în bilet. Următorul avion va fi abia a doua zi, la ora 12.45.
Încă alte 16 ore în aeroport? Cu engleza stăm cam prost ambele, nemaivorbind de germană. Parcă mai înțelegem cîte ceva, dar, cînd vine vorba de ceva mai serios… încearcă și te descurcă.  Prin semne și cu o limbă engleză stîlcită, am schimbat biletul pentru a doua zi. Cei de la compania aeriană, foarte amabili, ne-au oferit o cameră de hotel, o cină și un mic dejun pe măsura așteptărilor.
Pînă atunci însă mai era puțin. Trebuia să ieșim din aeroport. Dar cum? L-am înconjurat nu știu de cîte ori și am tot căutat ieșirea zeci de minute. Pînă la urmă, ne-am descurcat.
… Aceste rînduri le-am scris într-o cameră de hotel dintr-un orășel polonez, Chrzanow, cu o populație de aproape 40 mii de locuitori, situat în apropiere de Krakovia.
Pe 11 noiembrie, Polonia își sărbătorește Ziua Independenței. Vom merge neapărat și noi la sărbătoare. Apoi, la lucru, în redacția ziarului ”Przelom” din Krakovia. Vom urmări cu atenție cum reflectă campania electorală, dar și cea post-electorală, ziariștii polonezi. Cu siguranță, vom avea ce învăța. Pe 16 noiembrie, în Polonia au loc alegeri locale.
Vom afla și cum funcționează un ziar local într-o țară din Uniunea Europeană, cum reușește să se dezvolte și să capteze atenția cititorului. Ne va fi utilă această experiență.
Deocamdată, am făcut prima concluzie. Trebuie de învățat limba engleză la perfecție, deoarece chiar ajută. Și o voi învăța, imediat ce mă întorc din Polonia, adică peste zece zile.
Natalia Junghietu
Chrzanow, 10 noiembrie
P.S. ”Expresul” și ”Observatorul de Nord” din Soroca au fost unicele ziare locale din R. Moldova, selectate de Asociaţia Ziarelor Locale din Polonia, pentru o stagiere a reprezentanților lor în Polonia, în cadrul Programului „Mass-media pentru Democraţie”. Felicitări pentru colega noastră, Natalia Junghietu!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *