Un polonez la Onișcani

În fotografie: Jaroslaw Borowski, primarul polonez care a ajuns cetățean de onoare al unul sat din R.Moldova

În fotografie: Jaroslaw Borowski, primarul polonez care a ajuns cetățean de onoare al unul sat din R.Moldova
În fotografie: Jaroslaw Borowski, primarul polonez care a ajuns cetățean de onoare al unul sat din R.Moldova

Jaroslaw Borowski este primarul orașului Bielsk Podlaski din Polonia, oraș înfrățit, deja de șapte ani, cu raionul Călărași. L-am întîlnit la Onișcaniul Călărașiului, în ziua în care satul a împlinit 360 de ani de la prima atestare documentară, adică pe 19 septembrie curent. A venit aici să vadă personal cum au demarat lucrările de construcție a sistemului de canalizare – un proiect finanțat de polonezi.
Cu o zi înainte de sărbătoare, reușise să facă un tur al satului, să vizitreze mănăstirile din împrejurimi, să discute cu lumea din sat, dar și cu călugării și călugărițele de la mănăstirile vizitate. ”Îmi place să stau de vorbă cu lumea de aici, să aflu care le sînt problemele cotidiene”, ne-a spus dînsul. De notat că Jaroslaw Borowski a venit pentru prima dată în Republica Moldova și, implicit, la Călărași.
Fiind întrebat dacă i-ar plăcea să trăiască aici, în Moldova, dînsul a răspuns sincer că… nu știe dacă și-ar dori acest lucru. În schimb, ar vrea să ne viziteze țara, împreună cu familia sa, atunci cînd nu va mai fi persoană publică. Ar avea timp mai mult să admire natura, să călătorească pe aceste meleaguri. ”Este o țară frumoasă, oamenii sînt deschiși, ospitalieri, ai ce vorbi cu ei”, a spus, după care a făcut o constatare: ”Moldovenii sînt la fel de deschiși și ospitalieri ca polonezii”.
I-a plăcut mult la Onișcani. L-au impresionat oamenii din partea locului, dar i-a atras atenția, în mod special, arhitectura satului. ”La noi în Bielsk Podlaski există o stradă principală, de unde pornesc, în ambele părți, celelalte. Aici am văzut multe ulicioare, case diferite: și mai înalte, și mai joase. E ceva neobișnuit”, a explicat dînsul.
Jaroslaw Borowski a primit în acea zi titlul de cetățean de onoare al satului Onișcani. ”Este cetățean al satului cu acte în regulă”, a făcut o remarcă primarul Gheorghe Grecu. Fiind legat cu tradiționalul prosop moldovenesc și primind în dar un colac mare, Gheorghe Grecu a menționat că Jaroslaw Borowski este ca un nănaș pentru comuna Onișcani. ”Mai dă Doamne să avem așa nași”, a mai adăugat dînsul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *