Se va renaște din ruine

În fotografie: Fostul cinematograf „Luceafărul” de la Nisporeni

În fotografie: Fostul cinematograf „Luceafărul” de la Nisporeni
În fotografie: Fostul cinematograf „Luceafărul” de la Nisporeni

După ce, timp de 20 de ani, a stat în paragină, știrbind mult din aspectul orașului, iată că, cel mult într-o lună, ”Luceafărul”, fostul cinematograf din Nisporeni, va deveni un punct de atracție, iar trecătorii vor admira, cu siguranță, noul edificiu, renovat în totalitate.
Președintele raionului Nisporeni, Vasile Bîtca, a declarat pentru ”Expresul” că, pe la mijlocul lunii noiembrie, acest obiect important pentru localitate urmează să fie dat în exploatare. Timp de doi ani s-a muncit pentru a-l repara capital. ”În sfîrșit, am reușit să scoatem din dezordine această clădire din mijlocul orașului”, a subliniat cu satisfacție președintele, după care a remarcat  că toate lucrările au costat aproximativ 18 milioane 500 mii de lei. Din bugetul de stat au fost alocate patru milioane de lei, un milion de lei a venit din Fondul de Eficiență Energetică, iar restul banilor – din bugetul raional.
Chiar dacă suma cheltuită este grandioasă, Vasile Bîtca susține că a meritat efortul financiar.  Asta, pentru că, odată cu redeschiderea fostului cinematograf ”Luceafărul”, Nisporeniul se va alege cu un edificiu de toată frumusețea, care va servi drept centru de cultură și tineret.
În clădirea cu două niveluri, proaspăt reconstruită, se va găsi loc pentru un șir de instituții de menire culturală. Aici va trece Secția de cultură și turism, aici vor activa și colectivele artisitice. Tot aici va fi găzduită biblioteca publică raională. Încăperi amenajate și luminoase vor fi puse și la dispoziția cercurilor artistice.
În ziua în care va fi dat în exploatare oficial edificiul respectiv, va fi mare sărbătoare la Nisporeni. Își va deschide atunci ușile și sala de festivități nou-nouță, cu o capacitate de 450 de locuri. Scena acesteia va fi testată de colectivele artisitce din raion, care vor da un concert de zile mari cu această ocazie.
Fiind întrebat dacă noul ”Luceafăr” își va păstra din vechea menire, și filmele vor mai fi proiectate aici, președintele raionului Nisporeni a spus că, deocamdată, nu se prevede așa ceva. ”În primul rînd, pentru amenajarea și utilarea cu echipamentul necesar a unui cinematograf, ar mai fi nevoie de vreo trei milioane de lei, bani pe care noi nu-i avem. În al doilea rînd, mă îndoiesc că investiția ar fi utilă, în condițiile în care tot mai multe cinematografe din țară se închid din cauza numărului mic de vizitatori”, a explicat oficialul.
De notat că cinematograful ”Luceafărul” din Nisporeni a fost construit prin anii 70 ai secolului trecut. După ce a activat 25 de ani fără reparație, în ultima perioadă a existenței sale a servit drept loc de desfășurare a discotecilor pentru tineret. Mai bine de un deceniu, însă, fusese părăsit, deteriorîndu-se tot mai mult. Iată că acum, a revenit la viață.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *