Pune frunzele uscate la treabă

Imagine simbol: alyzcuz.wordpress.com

Imagine simbol: alyzcuz.wordpress.com
Imagine simbol: alyzcuz.wordpress.com

De ce prezintă valoare pentru grădinărit frunzele uscate? Pentru că, atunci cînd se amestecă cu solul, adaugă nutrienţi, printre care potasiu şi sodium; cresc fauna microbiană din pămînt, cresc semnificativ capacitatea solului de a păstra apa, îmbunătăţesc structura şi calitatea solului.
Este extrem de uşor să le utilizezi pentru a-ţi îmbunătăţi grădina, aşa că, data viitoare, cînd vrei să le mături şi să le pui pe foc, mai bine ia în calcul următoarele moduri de a le utiliza în folosul tău şi al grădinii tale.

1. Taie-le şi pune-le peste gazon. Împreună, frunzele şi iarba tăiată adaugă carbon (frunzele) şi azot (iarba) în sol, reducînd necesitatea de a adăuga ulterior fertilizatori comerciali.

2. Adaugă-le în răsadurile de legume. Le poţi adăuga întregi sau tăiate mărunt în orice fel de cultură de legume. Frunzele uscate se vor descompune peste iarnă în cea mai mare parte. Dacă vrei să nu rămînă resturi după trecerea iernii, taie-le cît mai mărunt.
3. Fă-ţi mucegai din frunze. Mucegaiul din frunze conţine frunze ude care s-au descompus într-o substanţă neagră, bogată, asemănătoare pămîntului. Este un mulci perfect pentru plante. Fă o grămadă din frunze într-un loc unde nu vor fi împrăştiate de vînt. Udă frunzele ca să te asiguri că vor mucegăi. Peste iarnă le poţi întoarce de cîteva ori pentru a accelera procesul de transformare.
4. Adaugă frunzele în compost. Tăiate sau întregi, frunzele uscate se descompun în timpul iernii şi sînt perfecte pentru un compost de calitate. Şi mai bine: pune la păstrare frunze uscate în saci menajeri pentru vara următoare.
În concluzie, cel mai nepotrivit lucru pe care să-l faci cu frunzele uscate este să le arzi. Pe lîngă faptul că dai cu piciorul unei oportunităţi de a-ţi îmbunătăţi calitatea solului, fumul rezultat poluează aerul, plus că există întotdeauna riscul unui incendiu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *