În pielea lucrătorilor poștei

În fotografie: La poșta din Nisporeni. Așa am lucrat în ziua de 3 octombrie

În fotografie: La poșta din Nisporeni. Așa am lucrat în ziua de 3 octombrie
În fotografie: La poșta din Nisporeni. Așa am lucrat în ziua de 3 octombrie

Parcă însuși Dumnezeu a vrut ca, în ajunul Zilei Internaționale a Poștei, să intrăm, pentru cîteva ore, în pielea angajaților din aceste instituții.
La început, a fost o greșeală. O greșeală a tipografiei. În loc de 12 pagini, cît are ”Expresul” de la un timp încoace, au fost tipărite doar opt. Am fi putut să cerem să fie tipărit din nou întreg tirajul. Ne-am gîndit, însă, că a greși e omenește. Oricui i se poate întîmpla. Și atunci, tipografia a tipărit suplimentar cele patru pagini.
În acel moment, nu ne-am gîndit că ar putea exista o problemă cu poșta. Vorba e că, în asemenea cazuri, cele patru pagini trebuie insertate în ziarul de bază, iar pentru aceasta se plătește. Or, nimeni nu e obligat să facă acest lucru gratis.
Cu inima cît un purice, am contactat responsabili de la cele trei centre de poștă: Ungheni, Nisporeni, Călărași, cu care avem încheiate contracte. Și aici, surpriză! Am auzit, peste tot, aceeași frază: ”Păi, sîntem oameni, mai greșim uneori. Nu-i nici o problemă, ne vom descurca”.
Vineri dimineața, cu noaptea în cap, eram deja în picioare. Colega noastră, Angela Covaliov, era  în drum spre Călărași pe la ora 6.30. Acolo o așteptau angajatele de la secția de distribuire a presei. Binevoitoare, au luat în primire partea de ziar care lipsea și ne-au dat asigurări că nu au nevoie de ajutor. ”Vor munci singure, ca să ajungă la cititor ziarul integral”, au spus.
La ora 7.00, eram deja prezente la secția de distribuire a presei la Ungheni. Ne-am oferit să  ajutăm angajatelor de aici, ca să reușim, într-un timp cît mai scurt, să adăugăm la fiecare ziar și partea lipsă. Priveam cu uimire cît de repede le mergeau degetele. O viață întreagă muncesc aici. Să nu credeți că e ușor. Zi de zi, se trezesc în zori, pentru a veni la serviciu. Întreb cînd se termină ziua lor de muncă. Zîmbesc. Se termină atunci cînd totul e pus la punct. Uneori, pînă seara tîrziu.
Nu se plîng. S-au obișnuit. Și sînt mîndre de ceea ce fac, căci, datorită lor, lumea e mai informată, publicațiile periodice ajung în timp util la fiecare om în parte, vin și coletele poștale, și scrisorile. E adevărat – mult mai puține decît cu mulți ani în urmă.
Ora 9.30. Ajungem la Nisporeni. Și aici, aceeași atmosferă binevoitoare. Doamnele din secția de distribuire par că se simt un pic vinovate: ”Nu trebuia să vă deranjați. Ne-am fi descurcat și singure”. Nu ne-am deranjat. Dimpotrivă, am reușit să întredeschidem cortina, să ne simțim și noi, timp de cîteva ore, lucrători ai poștei.
Să știți că ne-a prins bine, căci anume poșta e unul dintre partenerii noștri principali.
Nu ne rămîne decît să le mulțumim tuturor angajaților de la cele trei centre de poștă pentru ziua de vineri, 3 octombrie. Receptivitatea, modestia și bunăvoința lor ne-a surprins plăcut.
Cu ocazia zilei profesionale, sărbătorită anual pe 9 octombrie, vă transmitem, stimați lucrători ai poștei, urările noastre de bine, multă sănătate, realizări frumoase, bucurii. Fie ca viața voastră profesională, dar și personală să fie cît mai puțin umbrită de necazuri, optimismul să vă fie mereu călăuză. La mai mult și la mai mare!
În numele echipei ”Expresul”,
Lucia Bacalu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *