Muzeu într-o grădiniță de copii
După ce Casa de cultură din sat l-a găzduit timp de doi ani, iată că deja grădinița îi va fi gazdă. Este vorba despre muzeul satului Boldurești.
Trecerea în alt local s-a făcut la inițiativa Alionei Postu, fiica fondatorului muzeului, Vasile Popa, dar și directoarea grădiniței din sat. Decizia respectivă a venit la aproape un an după ce o boală grea l-a răpus pe tatăl ei.
Aliona Postu, împreună cu mama sa, Feodora Popa, care este bibliotecară în sat, au rămas să continue cele începute de tatăl și soțul lor, adică să adune vestigii pentru muzeu, dar și să asigure o activitate normală a acestuia.
”Mi-am dorit să aduc muzeul la grădiniță, pentru că aici există mai mult spațiu pentru toate cele 3800 de exponate adunate de tata din sat, de la oameni”, ne-a explicat motivul alegerii unui nou sediu pentru muzeu Aliona Postu. Pe lîngă aceasta, dînsa susține că, de acum înainte, îi va fi mai ușor să gestioneze concomitent activitatea celor două înstituții. ”Pînă acum, îmi venea greu să mă împart în două părți: și la grădiniță, și la muzeu. De acum înainte, îmi va fi mai comod să am grijă de ceea ce ne-a lăsat tata drept moștenire”, a mai spus dînsa, dînd asigurări ca ușile muzeului vor fi deschise în permanență pentru toți vizitatori care, de altfel, în ultimii doi ani au fost destul de mulți.
Permutarea muzeului s-a făcut cu permisiunea primăriei din localitate. Grădinița e foarte mare, iar copii sînt puțini, astfel că aici erau neutilizate multe spații. Iată că s-a găsit pentru ele un rost. În scurt timp, afirmă directoarea, urmează să fie adoptată o decizie de către consiliul local, care să legifereze noul sediu al muzeului.
Totuși, atît Aliona Postu, cît și familia ei, consideră că nici casa de cultură, dar nici grădinița nu sînt nici pe departe potrivite pentru o asemenea instituție, care ar trebui să reprezinte cartea de vizită a localității. Un muzeu al satului, după părerea lor, ar trebui să se regăsească într-o casă bătrînească din sat, care să se încadreze perfect în tabloul țărănesc, boldureștean. ”Ne dorim, pe viitor, să adunăm bani și să cumpărăm o astfel de casă. Acesta era, de fapt, și visul lui tata”, a remarcat Aliona Postu. Pentru realizarea lui ar fi nevoie, în prezent, de circa trei mii de euro – cam atîta costă o casă bătrînească la Boldurești.
Reamintim că muzeul satului Boldurești a fost deschis oficial pe 3 august 2012. La evenimentul de atunci au participat oameni din părțile locului, autoritățile locale și raionale, dar și membrii familiei Popa. În acea zi, cu toții au consemnat deschiderea celui de al 118-lea muzeu din Republica Moldova.
Lasă un răspuns