Îngrijorător. Pierdem solul fertil, pierdem cernoziomul
Nu există nici un raion în Republica Moldova cu terenuri mai degradate decît cele din Ungheni. Declarația îi aparține lui Iurii Rozloga, doctor în biologie, șef de laborator la Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului “Nicolae Dimo” din Chișinău, autorul Studiului privind eroziunea solului în raionul Ungheni, și a fost făcută în cadrul conferinței științifico-practice din 15 octombrie curent. Evenimentul a avut loc la Ungheni.
Pierderi de miliarde de lei
Oameni de știință, academicieni, reprezentanți ai unor structuri guvernamentale – cu toții bat alarma. ”Noi pierdem solul de sub picioare, dar atît de mult ne-am obișnuit cu acest lucru, încît nu-l mai observăm și nu ne pasă”, a subliniat academicianul Serafim Andrieș, după care a punctat: ”E groznic ceea ce se întîmplă”.
Mai bine de jumătate din toate ternurile arabile din raion sînt supuze eroziunii, ceea ce înseamnă că se pierd anual tone de humus. ”Avem noroc că la noi ciornoziomul are o grosime de circa un metru și, cum s-ar zice, avem de unde pierde”, a mai spus academicianul, atenționînd, totodată: ”Mii de ani s-a format aici acest cernoziom, iar noi îl vom pierde în totalitate în cîteva zeci de ani, în cazul în care nu vom întreprinde nimic pentru a salva situația”.
Deja au fost pierdute pentru totdeauna din circuitul agricol 22% din suprafața totală a raionului, aceste terenuri fiind supuse alunecărilor de teren. În cîteva zone, cum ar fi Chirileni, Todirești, Măcărești sau Hîrcești, cercetătorii au descoperit procese active de alunecări de teren.
Și calculele făcute sînt îngrijorătoare: prejudiciile anuale aduse raionului din cauza degradării solului, fie că e vorba de eroziune sau aluncări de teren, ajung la peste 9,6 miliarde de lei.
Pînă încă nu-i prea tîrziu
”Acum știm concret care e problema și ce măsuri trebuie luate pentru a stopa dezastrul. De fapt, aceste măsuri trebuiau luate ieri”, a declarat Iurii Rozloga. Un pic mai optimist s-a arătat Serafim Andrieș: ”Dacă vă veți apuca destul de serios de soluționarea acestei probleme, sînt convins că în cîțiva ani veți reuși să remediați situația”.
”Trebuie să utilizăm, în combaterea eroziunii, experiența Uniunii Europene și, în mod special, a României”, a venit cu un sfat Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe din Moldova. Dînsul a ținut să felicite raionul Ungheni pentru performanța de a avea un studiu atît de amplu privind eroziunea solului. ”Este un pas important înainte, dar de acum înainte e și mai mult de muncă”, a atenționat oaspetele chișinăuean.
Decizia aparține oficialităților
De notat că studiul a fost elaborat la inițiativa Agenției de Dezvoltare Regională și Integrare Europeană Ungheni (ADRIEU) în cadrul Proiectului ”Utilizarea experienței europene în combaterea eroziunii solului”, finanțat de Uniunea Europeană. Președinta ADRIEU, Eudochia Viziru, a explicat că acest studiu va permite, de acum încolo, accesarea unor noi proiecte și, implicit, atragerea unor fonduri atît bugetare, cît și extrabugetare, pentru a soluționa problemele stabilite. ”Sper că și Ministerul Agriculturii va lua act de el și, reieșind din experiența Ungheniului, va elabora o strategie de combatere a eroziunii solurilor în Republica Moldova”, a spus dînsa.
La rîndul său, viceministrul Agriculturii, Gheroghe Gaberi, prezent și el la eveniment, a subliniat că ”ministerul este foarte interest de a proteja solurile, căci cea mai mare bogăție a Moldovei este pămîntul”, iar vicepreședinta raionului Ungheni, Iulia Pancu, a dat asigurări că, în scurt timp, autoritățile raionale vor elabora un plan de acțiuni pentru soluționarea celor mai stringente probleme ce țin de protecția solului.
La eveniment au participat peste 50 de agricultori, reprezentanți ai administrației publice locale și ai sectorului neguvernamental. Studiul, pentru care s-au cheltuit, per total, peste 300 mii de lei, va fi transmis Consiliului Raional Ungheni.
Lasă un răspuns