Ungheniul mai curat şi mai educat!

Imagne simbol

Imagne simbol
Imagne simbol

La 04 septembrie 2014, în cadrul Festivalului Naţional al Cărţii şi Naturii, organizat de către Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, de comun acord cu Fundaţia Comunitară Ungheni, ziariul „Expresul” şi Grădiniţa Nr. 9 „Steluţa”, au fost lansate două proiecte care vor contribui la crearea condiţiilor optime pentru educaţia ecologică a elevilor, preşcolarilor şi informarea comunităţii cu privire la cultura ecologică. Primul proiect poartă denumirea „Auziţi-ne glasul. Sunt mic, dar ştiu: opriţi dezastrul, mîne poate fi tîrziu” – AO Alături de copii. Startul proiectului a fost dat printr-un concert în aer liber organizat de micuţii de la Grădiniţa Nr. 9 „Steluţa” împreună cu directoarea grădiniţei, educatori şi părinţi. Prin intermediul poeziilor emoţionante şi cîntecelor frumoase, copiii au îndemnat societatea să protejeze natura şi să elimine factorii poluanţi pentru un viitor frumos.
Obiectivele proiectului privind formarea şi exersarea unor deprinderi şi comportamente de îngrijire şi ocrotire a mediului înconjurător au fost reflectate prin editarea de către grădiniţă a 10 cărţi cu materiale didactice în ajutorul educatorilor. La conţinutul textului au lucrat Gavriliuc Lucia (directoarea grădiniţei), Gurdiş Daniela (copil la grădiniţă). La ilustraţii au contribuit Gurdiş Elena (părinte) şi absolventele grădiniţei Uzdriş Tatiana, Laura şi Marina Chiriac. De asemenea, în cadrul proiectului, au fost instalate deja pe teritoriul grădiniţei 10 bănci pentru odihnă, 10 urne de gunoi, 10 căsuţe pentru păsări, 7 plăcuţe cu îndemnuri „Îngrijiţi şi protejaţi florile”, „Respectînd munca noastră şi a celorlalţi, ne respectaţi pe noi” ş. a. Amenajarea s-a extins şi pe teritoriului bibliotecii din apropiere, instalindu-se 2 bănci şi o urnă de gunoi.
În paralel cu proiectul respectiv, a fost lansat şi proiectul „Expresul” pentru fiecare”. Scopul proiectului este amenajarea unui teren cu suprafaţa de 48 m.p. pentru crearea mini-scuarului „Expresul”. Astfel, a fost inaugurată banca „Expresul”, instalată în parcul din faţa bibliotecii.Banca a fost proiectată de arhitectorul-şef al Primăriei oraşului Ungheni, dl Savin Vlad. Conform spuselor dnei Bacalu Lucia, directoarea săptămînalului Expresul, acţiunile proiectului vor continua prin transformarea terenului respectiv în adevărat parc de lectură în aer liber, şi anume, instalarea noilor bănci, plantarea arbuştilor, amenajarea aleilor etc.
Menţionăm că proiectele respective au fost finanţate şi sprijinite de Fundaţia comunitară, Primăria oraşului Ungheni, ÎM „Servicii comunale” şi alţi parteneri. În cadrul sărbătorii, dl Botnari Valeriu, directorul Fundaţiei Comunitare, a ieşit cu un mesaj către locuitorii oraşului Ungheni de a contribui la finanţarea proiectelor similare în scopuri nobile, precum şi de a păstra cele create pentru ungheneni.
Sursa: ungheni.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *