De-a joaca cu moartea în copacii de nuc

Imagine simbol: actualitateabuzoiana.ro

Imagine simbol: actualitateabuzoiana.ro
Imagine simbol: actualitateabuzoiana.ro

S-a născut în cămașă. Așa se vorbește despre o tînără din Ungheni, în vîrstă de 20 de ani, care a scăpat cu viață, după ce a fost electrocutată. S-a întîmplat pe 31 august. Fata s-a urcat într-un  nuc, pentru a culege fructele. Alunecînd, s-a apucat involuntar, cu ambele mîini, de firele electrice de tensiune înaltă ce treceau printre ramurile copacului.
Norocul ei a fost că venise la cules nuci cu trei prietene, care au și salvat-o. Una dintre ele, văzînd-o agățată de firele prin care treceau 10 mii de volți, nu s-a pierdut cu firea. A luat prăjina cu care scutura nucile și a început să-și ”scuture” prietena agățată în fire. În rezultat, ea a căzut, de la o înălțime de 3,5 metri, drept în brațele fetelor, evitînd astfel o traumatizare mai gravă. Imediat, fetele au cerut ajutor de la trecători. Un bărbat ce trecea prin zonă a apelat serviciul de urgență. Salvarea a venit în scurt timp și a transportat victima la spital. Medicii au constatat arsuri de gradul II, III și IV, în special, pe mîini și picioare.
Potrivit lui Andrei Prodan, inspector pe sectorul Ungheni al Inspecției Energetice Teritoriale Călărași, o electrocutare într-un asemenea mod nu a mai fost înregistrată în regiune. Dînsul însă nu exclude că astfel de incidente s-ar mai putea repeta, căci ”nucii cresc pe marginea drumurilor, iar prin ramurile lor trec zeci de kilometri de fire electrice”.
O soluție ar fi tăierea crengilor, însă responsabilii de la rețelele electrice dau neputincioși din umeri. ”Da, noi sîntem responsabili de curățirea copacilor din imediata apropiere a liniilor electrice, dar, din păcate, nu reușim fizic să facem acest lucru”, ne-a spus Nicolae Atamaniuc, inginer-șef la SA ”Red-Nord”, filiala Ungheni, menționînd că ar trebui să fie inițiate campanii de informare a populației despre pericolul de electrocutare.
Specialiștii de la Inspecția Energetică Teritorială Călărași și cei de la SA ”Red-Nord”, filiala Ungheni, avertizează populația să se abțină de la culesul nucilor din copacii amplasați în imediata apropiere a liniilor electrice aeriene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *