Un palestinian reînvie ferma de vaci de la Zberoaia

Vaci Zberoaia
În fotografie: ”Joienele” de la Zberoaia

Vaci Zberoaia
În fotografie: ”Joienele” de la Zberoaia

Viitorul sună bine pentru Zberoaia. Asta, după ce Muhamed Isaev, un om de afaceri originar din Palestina, a pus ochiul pe acest sat și a decis să înființeze aici, într-un grajd rămas de pe timpurile sovietice, o fermă de vaci, după standarde europene, cu o linie de procesare a produselor lactate.
Acum o lună, proaspătul investitor a adus la Zberoaia, din Cehia, 66 de vaci gestante de rasă Simmental.
Astfel, mai mulți localnici s-au trezit peste noapte cu locuri de muncă la ei acasă și cu perspectiva unui viitor economic frumos al localității lor. În prezent, circa 20 de bărbați sînt angajați la lucrările de construcție și reparație ale grajdului, iar alte peste 20 de persoane vor obține un loc de muncă după ce ferma își va începe activitatea propriu-zisă.
Toți vorbesc cu entuziasm despre omul de afaceri străin, sosit prin părțile locului din luna martie. ”M-am bucurat mult că a decis să reînvie ferma de vaci la noi în sat. Acum, sătenii nu vor mai fi nevoiți să plece peste hotare la lucru, dar vor munci aici și își vor cîștiga bucata de pîine”, spune Boris Grechin, un locuitor din Zberoaia.
Un alt localnic, Nicolae Covaliuc, șef de șantier la fermă, susține că Muhamed Isaev este un om bun și, deși are bani mulți, nu se dă cu aiere de bogătaș. ”Dacă și businessmanii de la noi ar fi la fel de simpli și onești cu angajații săi, atunci multe lucruri s-ar schimba în bine în țara asta”, face dînsul o remarcă, arătîndu-se satisfăcut de relația sa și a colegilor de lucru cu patronul, dar, și mai mult, de slujba pe care a obținut-o la el acasă.
Deschiderea fermei de vaci la Zberoaia l-a făcut fericit și pe Alexandru Lupu, fost medic veterinar la ferma de bovine ce activa în sat pe timpurile sovietice. Acum, a revenit la ale sale.  L-am găsit administrînd vaccinuri vacilor pe care, iată, le are în grijă. ”Am avut și pe vremuri vaci de rasa Simmental. Sînt bune de lapte, dar și de carne”, spune specialistul, subliniind că șeful său a făcut o alegere bună în acest sens.
Localnicii explică interesul sporit al omului de afaceri palestinian pentru satul lor prin faptul că Zberoaia este una dintre puținele localități în republică, unde s-a mai păstrat în întregime clădirea fostei ferme de bovine. Primarul Damian Pîrlici are o altă explicație: ”Aici oamenii sînt buni, locurile – frumoase, iar eu, în calitate de reprezentant al administrației publice locale, am fost deschis spre un dialog constructiv și i-am oferit investitorului tot sprijinul și asistența la început de cale”.
Și Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură Nisporeni, este încrezut că ferma de la Zberoaia are toate șansele să devină, în scurt timp, o fermă model în raion, dar și în republică. ”Din discuția pe care am avut-o cu omul de afaceri străin, am înțeles că dînsul a investit deja cîteva milioane de lei în afacerea sa, dar mai are încă multe planuri în acest sens”, a menționat dînsul.
Printre planurile lui Muhamed Isaev  se numără și colectarea laptelui de la gospodarii din zonă, urmînd ca acesta să fie ulterior procesat. Tot așa va proceda și cu furajele pentru animale, iar gunoiul de grajd îl va transforma într-o sursă de energie alternativă.
Chiar dacă ne-am dorit o întîlnire și cu proaspătul proprietar al fermei de la Zberoaia, aceasta așa și nu a avut loc. În ziua în care ne-am deplasat la fața locului, Muhamed Isaev era plecat la Chișinău. Deoarece nu cunoaște limba română, dînsul nu a dorit să vorbească nici la telefon, dar a dat asigurări că, imediat ce va pune la punct afacerea, neapărat ne va face o invitație la ferma sa din Zberoaia.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *