Satele din Nisporeni se vor europene

Imagine-simbol

Imagine-simbol
Imagine-simbol

Satele noastre vor putea fi asociate cu cele europene atunci cînd oamenii își vor schimba mentalitatea în una pro-europeană. La această concluzie au ajuns mai mulți primari din raionul Nisporeni, după ce au participat la un seminar de informare privind beneficiile Acordului de asociere a R. Moldova la UE, organizat la Nisporeni de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în colaborare cu Fundația SOROS.
Primarii s-au arătat interesați de subiect, în special de aspectele acordului ce țin de administrația publică locală, finanțele locale, procesul reformelor democratice, a descentralizării și consolidării autonomiei locale.
”Am înțeles că, cu cît mai repede vom adera la Uniunea Europeană, cu atît mai bine va fi pentru noi toți”, a menționat Ecaterina Lazăr, primarul de Vînători. Dînsa a mai spus că, deși susține cursul pro-european al țării, are anumite temeri privind faptul cît de repede s-ar putea integra satele moldovenești în UE. Cel mai greu, după părerea ei, ar putea fi schimbarea mentalității oamenilor, care ”trăiesc, în mare parte, cu trecutul, și nu cu viitorul”. Pentru această schimbare, afirmă Ecaterina Lazăr, ei  i-ar trebui cel puțin încă două mandate de primar.
Mult mai optimist s-a arătat primarul de Bursuc, Victor Rusu. Dînsul crede că, în cel mult trei ani, satul pe care-l conduce are toate șansele să devină european.  ”Trebuie să începem de la lucruri mărunte, cum ar fi să-i învățăm pe oamenii să nu arunce gunoiul în stradă sau să se implice în diferite activități comunitare”, a subliniat dînsul.
Pentru schimbarea la față a satului moldovenesc pledează și Serghei Echim, primarul de Mărinici. Deși nu a asistat la seminar de la început, dînsul a desprins foarte clar mesajul principal pe care l-a dus cu sine acasă, la Mărinici. ”Dacă vom prelua cursul pro-european, va fi totul bine”, a punctat dînsul.
De notat că seminarul s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația SOROS, Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *