Pașapoartele biometrice la mare căutare

În fotografie: La coadă, după pașapoarte biometrice

În fotografie: La coadă, după pașapoarte biometrice
În fotografie: La coadă, după pașapoarte biometrice

Zile de foc pentru angajații birourilor de evidență și documentare a populației din regiune. Oamenii nu contenesc să vină aici, în dorința de a-și perfecta cît mai grabnic pașaportul ce le-ar permite călătoriile în Europa. Pentru a face față fluxului mare, în perioada 13-31 august toate birourile din țară lucrează pînă la ora 19.00, cu două ore peste programul obișnuit.
Ungheni. 13 august, ora 14.00. Zeci de oameni se înghesuie în coridorul îngust al Biroului de evidență și documentare a populație. Bătrîni, mame cu copii, tineri. Care în picioare, care așezați, stau în zăpușeala formată de aglomerație, transpirați și epuizați de forțe. Îmi spun că așteaptă să le vină rîndul de ore bune. Pentru proaspeții veniți e pregătită o foaie, pe care fiecare își înscrie numele. Aproape de ora 15.00, în acea listă se regăseau deja 49 de persoane.
O femeie, rezemată de un perete, îmi spune că vrea să-i facă pașaport biometric feciorului ei, pentru că acesta urmează să plece în străinătate la un tratament serios. Altă femeie povestește că a venit în vacanță din Franța și vrea să le perfecteze pașapoarte biometrice copiilor săi, că, cine știe, poate îi ia și pe ei cu ea în Franța.
Îi întreb pe oameni dacă au auzit că orarul de lucru al biroului s-a prelungit cu două ore. ”Am auzit, dar ce folos? Sînt din sat și, oricum, nu pot să stau pînă tîrziu, pentru că nu am cu ce ajunge acasă”, spune un tînăr.
De cealaltă parte, Oleg Rusnac, șeful Biroului, susține că se face tot posibilul ca oamenilor să li se ofere condiții de confort maxim. Este, însă, greu: solicitanți sînt mulți, iar angajați puțini – doar patru specialiști primesc actele pentru perfectarea pașapoartelor. O singură procedură durează între zece minute și jumătate de oră. Astfel, într-o singură zi  pot fi recepționate pînă la 100 de cereri. Potrivit lui Oleg Rusnac, din ziua abolirii regimului de vize, adică din 27 aprilie curent, pînă la mijlocul lunii august, au obținut pașapoarte biometrice circa 4000 de persoane.
La Nisporeni, în aceiași perioadă, s-au ales cu pașapoarte biometrice 2750 de persoane, iar la Călărași – 1667.
La 12 august, în toate cele trei raioane au ajuns și primele pașapoarte biometrice de culoare bordo, cîte 20 în fiecare birou. Asta, după ce stocul de pașapoarte albastre s-a epuizat. ”Sînt mai frumoase decît cele albastre”, afirmă Aurelia Mura, specialist superior la Biroul de evidență și documentare a populației Nisporeni. ”Nu contează culoarea, principalul e să fie biometric”, spune, parcă în replică, Diana Rusu, șefa Biroului din Călărași.
Potrivit datelor oferite de către cele trei birouri de evidență și documentare a populației, circa 90 la sută dintre cei care au obținut pașapoarte biometrice dețineau pașapoarte de tip vechi perfect valabile. Mulți au preferat să scoată un ban în plus din buzunar, pentru a se vedea cu noul pașaport în mînă, dar și să-l păstreze pe cel vechi.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *