Onişcaniul va avea o staţie de epurare europeană
Pînă în toamnă, Onişcaniul Călăraşiului va avea o staţie de epurare modernă. Este vorba de o staţie de epurare de tip „Zone umede construite”.
„Cu 12 ani în urmă, ne-am pus în plan să facem o staţie de epurare simplă. A trecut ceva timp de atunci, am văzut în alte raioane altfel de staţii, astfel că, acum doi ani în urmă, am hotărît să construim și noi o staţie de epurare modernă”, povestește Gheorghe Grecu, primarul de Onişcani, după care accentuează: „Astfel de staţii se folosesc, în prezent, mai mult în Europa. Noi am fost într-o deplasare în Polonia şi am văzut cum funcţionează acestea”.
Comparativ cu staţia de epurare simplă, staţia de tip „Zone umede construite” este mai economă din punct de vedere al energiei electrice, are un randament mai mare, iar apa care este regenerată poate fi folosită şi în alte scopuri: fie irigare sau creşterea peştilor.
Primarul de Onișcani speră că lucrările de construcţie a staţiei respective vor începe, cel tîrziu săptămîna viitoare, iar pînă la începutul lui septembrie vor fi deja finisate. „Pînă vine frigul, trebuie să terminăm cu lucrările de construcţie a staţiei de epurare, aşa este condiţia”, a subliniat dînsul, menţionînd, totodată, că nu necesită mult timp construcţia acestei staţii, căci lucrările sînt destul de simple. În schimb, e nevoie de materiale specifice. Utilajul, susține primarul, va fi adus din Polonia, sub formă de donaţie.
Potrivit lui Gheorghe Grecu, costul total al proiectului este de două milioane 600 mii lei, dintre care un milion de lei sînt oferiţi de Fondul Ecologic Naţional pentru dezvoltarea localităţilor şi creşterea nivelului de trai al populaţiei. Restul este contribuţia Consiliului raional, a primăriei Onişcani, dar şi a sătenilor.
Lasă un răspuns