La drum | Spre satul cu cele mai multe biciclete pe cap de locuitor

În fotografie: Bicicletele de la Grozești

În fotografie: Bicicletele de la Grozești
În fotografie: Bicicletele de la Grozești

După ce Grozeștiul a intrat în gura lumii și a presei, în legătură cu cele 475 de biciclete și 72 de mașini de cusut ce urmau să ajungă în sat la începutul lunii iunie, din SUA, iată că spiritele s-au calmat și localnicii și-au văzut de treaba lor.
La o lună după întîmplarea cu pricina, am luat calea spre Grozești, satul cu cele mai multe biciclete pe cap de locuitor – cam fiecare al patrulea grozeștean are o bicicletă.
Chiar la intrarea în localitate, unde se repara drumul, stăteau cuminți, sub un copac, vreo zece biciclete. M-am oprit din drum, pentru a face cunoștință mai îndeaproape cu posesorii mijloacelor de transport pe două roți. ”Noi venim zilnic aici, la lucru, cu bicicleta”, a explicat unul dintre adolescenți, mai îndrăzneț la vorbă, după care a remarcat că bicicleta i-a revenit gratis, acum o lună. De fapt, a adăugat băiatul, toți colegii lui de liceu au primit atunci biciclete. ”Dacă o cumpăram, trebuia să cheltui vreo 3000 de lei, dar am avut noroc s-o primesc degeaba”, a concluzionat Daniel, elev în clasa a IX-a la liceul din sat.
Mi-am urmat calea spre centrul satului. Acolo, mi-au ieșit în cale alți doi copii, o fată și un băiat, care erau tot pe biciclete. Fuseseră la magazin și acum se îndreptau spre casă, luîndu-se la întrecere cine va ajunge mai repede. I-am întrebat de unde au biciclete.
Copiii, într-un glas, au răspuns că le-au primit la școală. Degeaba! Ce mai bucurie a fost atunci la ei în clasă, mai ales că fiecare s-a ales cu cîte o bicicletă chiar înainte de vacanța mare.
La ușa magazinului, mai văd o bicicletă. Intru și întreb a cui este. Răspunsul a venit chiar de la vînzătoare. Ea a cumpărat-o, căci nu s-a numărat printre norocoșii care au primit biciclete pe gratis. ”De cînd cu moda asta în sat să mergi pe două roți, am scos și eu bicicleta la treabă. Vin cu ea în fiecare zi la lucru. E comod”, a mărturisit dînsa zîmbind.
Tot ea mi-a spus că, de cînd s-au împărțit biciclete prin sat, în toată ziua parcă plouă cu bicicliști. Între timp, în magazin au intrat cîteva sătence mai în vîrstă. Repede s-au implicat în vorbă și ele. Una zice: ”Mare pomană și-o mai făcut acela care le-o dat copiiilor ăștia biciclete – bucuria lor”. Cealaltă vine cu o replică: ”De cînd le-o dat biciclete, te temi să mergi pe drum, să nu te dea jos vreunul”.
Chiar dacă părerile despre biciclete sînt împărțite, chiar dacă subiectul a fost discutat și răsdiscutat, ajungîndu-se, uneori, la acuze nefondate și chiar injurii, primarul de Grozești, Elena Dobzeu, este încrezută că s-a făcut un lucru bun pentru săteni. ”Mi-a lăsat un gust amar  această donație din America, care a ajuns la noi, grație unei voluntare de la Corpul Păcii, ce se află de mai bine de un an la Grozești. Dar bucuria de pe fețele copiilor noștri le șterge pe toate”, a declarat dînsa pentru ”Expresul”.
Potrivit ei, imediat ce bicicletele și mașinile de cusut au ajuns în sat, a fost creată o comisie specială din 13 persoane, responsabilă de distribuirea acestora. Astfel, 232 de biciclete au fost împărțite elevilor din clasele II – XI de la liceu. Alte 80 de biciclete au ajuns la copiii din grupele mari și pregătitoare de la grădinița din sat. Restul au fost împărțite angajaților din instituțiile publice din localitate. La ziua de azi, are bicicletă și poștașul, și medicul vetrinar, și profesorii, și lucrătorii medicali de la Centrul de sănătate.
Fiind întrebată dacă s-a ales și ea cu vreo bicicletă, Elena Dobzeu a răspuns că, atunci cînd a ajuns-o rîndul, stocul de biciclete pentru maturi s-a epuizat, astfel revenindu-i ei una mică – pentru nepoțică.
Cît privește mașinile de cusut, acestea au fost repartizate femeilor din sat care muncesc la întrerpinderi specializate, dar și croitoreselor. Ce-i drept, pînă la moment, nici una dintre posesoare nu le-a pus în practică, pe motiv că mașinile necesită schimbarea blocurilor de alimentare cu energie electrică, care costă circa 500 lei.
 În fotografie: Bicicliștii din Grozești
În fotografie: Bicicliștii din Grozești


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *