Un sat mic, cu probleme mari

pirjolteni1Fiecare a 12-a casă din satul Pîrjolteni este părăsită la ora actuală. Sînt case bătrîneşti. Proprietarii, bătrînii noştri cuminţi, au plecat, unul cîte unul, la Domnul.
Copiii au plecat în lume, departe de casă, departe de ţară. „Au pus lacăte la uşă, iar buruianul a crescut cît casa”, povesteşte Svetlana Danu, secretara Consiliului local Pîrjolteni, după care precizează: „Case părăsite la noi sînt cît lumea, în fiecare mahala – cîte două – trei”.
Din cauza caselor lăsate în voia sorţii, neîngrijite, dar şi a situaţiei geografice – localitatea este  înconjurată de păduri şi rîpi – apar noi probleme, care ar putea aduce la consecinţe nedorite.  „Vulpile se plimbă prin sat ziua în amiaza mare, îşi au şi vizuinile prin apropiere”, spune Svetlana Danu. Potrivit ei, unica soluţie de a ieţi din impas ar fi ca tinerii să revină acasă, cu atît mai mult că în sat condiţiile de trai sînt acum destul de bune. Aici funcţionează o grădiniţă, un gimnaziu, un Centru de sănătate. În plus, localitatea este situată la mai puţin de zece kilometri de oraşul Călăraşi şi, respectiv, de traseul Chişinău-Ungheni.
Deocamdată, nimeni nu se grăbeşte să revină. Nici măcar tinerii specialişti nu-şi manifestă dorinţa de a veni aici să muncească. În prezent, doar primăria Pîrjolteni ar avea nevoie de cel puţin trei specialişti: doi contabili şi un inginer cadastral. „Acum e vară, studiile s-au terminat, tot sperăm că poate, poate vor veni şi la noi cîţiva specialişti”, mai spune Svetlana Danu.
Satul Pîrjolteni are o populaţie de circa 1500 de locuitori.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *