La muncă, tineri ai Patriei

Imagine simbol: www.cdnews.ro

Imagine simbol: www.cdnews.ro
Imagine simbol: www.cdnews.ro

La Ungheni, 37 la sută din toţi şomerii înregistraţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) sînt tineri. Doar puţin mai mult de jumătate dintre ei au reuşit să fie angajaţi.
Potrivit Victoriei Ponomari, specialist superior la AOFM, Agenţia face tot posibilul pentru a-i încadra pe tineri în cîmpul muncii. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de cursuri gratuite de însuşire a unor meserii, cum ar fi: manichiurist, cusător, frizer, bucătar-cofetar. Totodată, tinerii au posibilitatea şi să se recalifice, dar şi să treacă numite cursuri de perfecţionare.
De regulă, cheltuielile sînt suportate direct de către Agenţie. Aceşti tineri mai beneficiază, în  perioada de studii, de cămin şi o sumă de 376 de lei lunar.
Dacă, pînă în prezent, toate cursurile se organizau la Chişinău, începînd cu 1 septembrie vor fi organizate şi la Ungheni, la Şcoala Profesională. Doritorii vor putea obţine aici meseria de cusător sau bucătar. Amintim că în raion activează trei firme mari de cusătorie, astfel că cei ce vor trece cursurile respective vor putea, ulterior, face aici practica, bucurîndu-se şi de 50 % din salariul de bază.
La ora actuală, potrvit Victoriei Ponomari, cele mai solicitate profesii în raionul Ungheni rămîn a fi cele de: cusător, bucătar-cofetar şi frizer.
Totodată, tinerii şomeri au posibilitatea să se întîlnească şi cu angajatorii în cadrul tîrgurilor locurilor de muncă, seminarelor informative şi instructive organizate de AOFM. Aici ei au şansa să  negocieze direct oportunităţile de angajare. Îi ajută mult şi trainingurile cunoscute sub numele „Clubul muncii’.
În altă ordine de idei, doar 56 dintre tinerii cu studii superioare au apelat, în anul curent, la AOFM, dintre care numai 25 au fost plasaţi în cîmpul muncii. Victoria Ponomari susţine că o parte dintre tineri au cerinţe foarte mari şi mizează pe părinţi, în loc să-şi caute un loc de muncă.
De partea cealaltă, indignati sînt şi cei cu studii superioare. Ei spun că au fost nevoiţi să plătească pentru studii, o taxă anuală de pînă la 10000 de lei, iar salariul ce li se propune e de cîteva ori mai mic.
Mihaela Ciupercă,
studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *