Desegregarea școlară a romilor, noțiune nouă în sistemul educațional

Imagine simbol: www.presaonline.com

Imagine simbol: www.presaonline.com
Imagine simbol: www.presaonline.com

Începînd cu 1 septembrie, un grup de circa 10 elevi de etnie romă de la gimnaziul din Vulcănești ar putea merge la studii la gimnaziul din Ciorești. Directoarea gimnaziului Ciorești, Svetlana Crîșmaru, susține că, în așa fel, va fi dat startul unui proces de desegregare a romilor din Vulcănești în domeniul educației, inițiat de Ministerul Educației, UNICEF și Fondul de Educație pentru Romi de la Chișinău.
„Desegregarea procesului educațional pentru copiii romi reprezintă un fel de educație incluzivă, menită să faciliteze integrarea lor socială, dar și să sporească accesul lor la educație și alte servicii”, a explicai directoarea. Dînsa a salutat inițiativa respectivă, mai ales că, anterior, a luat cunoştinţă de această practică în Serbia și Bulgaria.
Cu totul altfel a reacționat la schimbările preconizate directorul gimnaziului din Vulcănești, Gheorghe Adam. Fiind contactat telefonic de ”Expresul”, dînsul a refuzat să ofere vreo informație în acest sens, sugerîndu-ne să luăm legătura, pentru detalii,  cu reprezentanții ministerului de resort .
În acest context, directoarea gimnaziului din Cioreşti a recunoscut că incluziunea elevilor romi  va fi un proces anevoios și de lungă durată. Asta, pentru că la ora actuală, rata abandonului școlar în rîndurile copiilor romi este foarte înaltă.
De aceeași părere este și Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești în componenţa căreia se află și Vulcăneștiul. Potrivit dînsului, din cei 181 de elevi de la gimnaziul din Vulcănești, doar 60 frecventează școala cu regularitate. La grădiniță situația e și mai gravă. Din 90 de copii, doar 5-7 vin zilnic la grădiniță. Potrivit primarului, o soluție în acest sens ar fi modificarea legislaţiei, astfel ca părinții copiilor romi să fie obligaţi să-și dea copiii la grădiniță și apoi la școală.
De notat că practici similare de desegregare educațională a romilor vor fi puse în aplicare încă în alte patru școli, printre care se numără și gimnaziul Răciula din Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *