“Consider că temelia viitorului meu o formează cunoştințele, nu notele”

În fotografie: Cristian Prepeliţă

În fotografie: Cristian Prepeliţă
În fotografie: Cristian Prepeliţă

Cristian Prepeliţă din Costuleni, Ungheni este unul dintre puţinii absolvenţi de liceu din regiune, care a obţinut la examenul de bacalaureat o medie peste 9. A demonstrat că este şi unul dintre cei mai buni din Republica Moldova la istorie şi geografie. În acest an, la olimpiadele şcolare naţionale, a obţinut locul doi la istorie şi, respectiv, locul trei la geografie, astfel asigurîndu-şi două note de zece la examenele de bacalaureat. A fost declarat şi cel mai bun licean al anului 2014 în raionul Ungheni. Nu s-a dezminţit nici la celelalte două examene de bacalaureat care a trebuit să le susţină. A fost la un sfert de pas de nota zece la franceză, iar examenul la limba română l-a susţinut pe nota opt. Astfel, media sa e de 9,25.
L-am contactat şi i-am adresat cîteva întrebări cu referire la succesele sale.
Te-ai așteptat să fii printre învingători?
Am pășit pragul liceal cu entuziasm, cu dorința de a cunoaşte cît mai multe, cu ambiţie şi curaj. Zi de zi, muncind asiduu, am conștientizat importanța studiilor, oportunitățile pe care le oferă acestea. Nu pot spune că am capacități fenomenale, dar ceea ce mă distinge de ceilalți este, cred eu, ambiția și voința, abilități formate de-a lungul anilor. Am muncit mult, uneori pînă la epuizare totală, iar “sacrificiile” mi-au fost  apreciate. Nu m-au surprins rezultatele pe care le-am obţinut, deoarece eram pregătit şi știam de ce sînt capabil.
Care este “slăbiciunea” care ți-a creat cele mai mari dificultăți la liceu?
Niciodată nu am încetat să iubesc cartea, acel prieten adevarăt care, dacă-l primești în inima ta, nu riști să fii întristat și trădat nicicînd. Cu toate acestea, viața ne obligă să facem și lucruri care ne displac, iar acest lucru pentru mine a fost matematica, materia care m-a dus mereu spre epuizare, a reușit să-mi creeze disconfort. Totuși, am conştientizat faptul că această disciplină ne șlefuiește personalitatea şi trebuie s-o cunoaştem, s-o studiem.
Consideri că notele tale corespund realităţii, sînt în concordanţă cu nivelul tău academic?
Sînt pe deplin convins că profesorii m-au apreciat obiectiv. Cu toate acestea, eu nu mă rezum doar la note, ci încerc să-mi îmbogătesc în permanenţă orizontul intelectual. Consider că temelia viitorului meu o formează cunoştințele, nu notele.
Cum evaluezi succesul?
Fiecare dintre noi trăieşte conform propriilor principii, însă un lucru este cert, toți vrem să  avem succes, fie la scoală, fie la locul de muncă, fie în stradă. Mă bucur că am reuşit să simt ce înseamnă succesul. Un punct culminant în acest sens a fost concursul “Liceanul Anului 2014”. Dupa o competiție acerbă cu cei mai buni liceeni din raion, am reușit să fiu primul, avînd un dosar încărcat cu rezultate şi o prezență scenică ce a impresionat juriul. Acest succes mă motivează să merg înainte şi să progresez.
Ce planuri de viitor ai, care-ţi sînt scopurile?
Vreau să-mi continui studiile la o facultate de prestigiu din străinătate. Apoi, să-mi fac o carieră în avocatură. Ştiu că viitorul ne rezervă pentru fiecare cîte ceva, sper să fie de bine. Eu tind să muncesc în continuare pentru a atinge noi înălţimi.
Cum te vezi peste vreo 15 ani?
Ştiu că nu va fi ușor, dar cred că, peste 15 ani, voi fi o persoană realizată, cu o profesie ce-mi va permite să particip la modelarea şi modernizarea societăţii, voi avea o familie împlinită.
Ce i-ai sfătui pe semenii tăi să facă pentru a obtine rezultate frumoase?
După părerea mea, fiecare are un talent care, fiind valorificat, se transformă în ceva unic. Ceea ce i-aș sfătui e să nu piardă timpul în van cît sînt tineri, să nu lase nimic pentru ziua de miine, fiindcă  succesul se obține prin muncă şi eforturi.
Mihaela Ciupercă,
studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *