Peste 8 mln de dolari pentru reabilitarea sistemului de irigare din raionul Ungheni

Imagine: FPM Moldova
 
Imagine:  FPM Moldova
Imagine: FPM Moldova

Peste o mie de hectare de teren agricol din satele Petrești, Blindești și Sculeni, raionul Ungheni, vor putea fi irigate ca urmare a reconstrucției și modernizării sistemului de irigare Blindești realizată din fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Potrivit proiectului tehnic de reabilitare a sistemului de irigare Blindești, lucrările de reconstrucție prevăd instalarea a circa 29 de km de țevi noi din polietilenă cu densitate înaltă și din oțel, care vor substitui țevile din azbest, care nu mai corespund cerințelor tehnice și de mediu. De asemenea, vor fi reconstruite 3 stații de pompare care vor fi dotate cu 13 pompe performante și echipament electric, instalarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole etc.
Echipamentul nou instalat va permite irigarea a circa 587 de hectare de teren, dar și posibilități tehnice de a extinde ulterior suprafața irigată cu încă 1100 de hectare.
Costurile totale de reconstrucție a sistemului de irigare Blindești sunt de circa 8,3 milioane dolari USA, iar lucrările vor fi efectuate de compania franceză SADE, selectată în cadrul unui concurs internațional. Reabilitarea sistemului de irigare Blindești a început în primăvara anului curent și va continua până la sfârșitul lunii iunie 2014.
În prezent, FPM Moldova are semnate contracte de executare a lucrărilor de construcție în valoare totală de circa 80 de milioane USD pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare (6 sisteme de irigare pe Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 4 sisteme de irigare  pe Prut:  Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești).
Actualmente sistemul de irigare Blindești nu funcționează. Acesta a fost construit în anii 70 ai secolului trecut și până la începerea lucrărilor de reabilitare se afla într-o stare deplorabilă.
Menționăm că reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, care are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA acordați, pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor și tranziția la agricultura performantă în Republica Moldova.
Sursa: agora.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *