Benzi desenate pe bandă rulantă la Nisporeni

În fotografie: Raisa Andriuţă demonstrează cărţile cu benzi desenate

În fotografie: Raisa Andriuţă demonstrează cărţile cu benzi desenate
În fotografie: Raisa Andriuţă demonstrează cărţile cu benzi desenate

Ştiaţi că unica bibliotecă de benzi desenate din Republica Moldova se află la Nisporeni? Am descoperit-o recent, chiar dacă ea a fost creată în anul 2008. În ţările europene, cărțile cu benzi desenate sînt foarte populare. Pentru cititorul nostru reprezintă o noutate.
Dacă vreți să vizitați biblioteca respectivă, trebuie să intraţi la Antena Nisporeni a Alianței Franceze. Biblioteca numărăr, în prezent,  circa 300 de cărţi cu benzi desenate, toate în limba franceză. ”Noi sîntem primii care am descoperit și am promovat aceste cărți neobișnuite”, a menţionat, cu mîndrie, Raisa Andriuță, directoarea Antenei Nisporeni a Alianței Franceze, explicînd că toate cărțile sînt donaţii din Franța. Anume Franța, dar şi Belgia au o tradiție îndelungată în ceea ce privește benzile desenate, acestea fiind numite BD (abreviatură de la  francezul „bande dessinee”). În orașul Saint-Amand-Montrond, cu care Nisporeniul are deja de zece ani schimburi școlare, se desfășoară, anual, și un festival al BD-urilor, la care își dau întîlnire cei mai iscusiți autori de benzi desenate.
Așadar, ce reprezintă cărțile de benzi desenate? La exterior, nu se deosebesc cu nimic de cele obișnuite. Atunci cînd le deschizi, vezi că fiecare pagină abundă în desene colorate, aranjate în  benzi asemănătoare cu cele cinematografice, ele fiind însoțite de texte scurte.
Astfel, lectura devine mai atractivă, iar mesajul narațiunii – mai ușor de asimilat. Potrivit Raisei Andriuță, în ultimul timp, cărţile cu benzi desenate sînt utilizate tot mai des la cursurile de limbă franceză, organizate la Alianţă. Ele au fost expuse, în repetate rînduri, la expozițiile de carte în instituțiile de învățămînt din Nisporeni. Ba mai mult, cărțile au fost împrumutate chiar și de colegii de la Alianța Franceză din Chișinău.
”Mă bucur că am reușit să-i familiarizez pe elevii nisporeneni cu noțiunea de bandă desenată”, a subliniat Raisa Andriuță. „Dacă BD-urile ar exista și în limba română, sînt convinsă că și-ar găsi foarte repede cititorii”, a concluzionat dînsa.
Pînă atunci însă, Raisa Andriuță s-a arătat dispusă să împrumute cărţile din biblioteca Antenei Nisporeni a Alianței Franceze fiecărui doritor din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *