VIDEO | Un bărbat din Ungheni produce gaz natural din deşeuri biologice. "Dacă ar avea o cisternă ar putea să aprovizioneze satul ca Gazprom"

Captură: publika.md

Captură: publika.md
Captură: publika.md

Produce gaz natural din deşeuri biologice. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 77 de ani, din satul Costuleni, raionul Ungheni, care de mai bine de două decenii extrage gaz din deşeuri colectate din grajduri.
Vichente Zdrobău spune că, încă de la vârsta de nouă ani, când lucra la o seră din sat, a observat că deşeurile animaliere pot fi utilizate nu doar în agricultură. În 1993, a improvizat prima instalaţie în curtea casei, dar a reuşit să extragă gaz natural abia peste doi ani.
„Din 94, 95 am avut gaz, mă folosesc de el şi în ziua de azi. În această instalaţie încap opt tone de deşeuri. Cel mai puternic şi mai uşor gaz îl obţin de la păsări. De la o tonă de găinaţ iese până la 600-650 de kilograme de gaz. A doua variantă este de cal, de porc, de vacă de oaie. Obţin până la 480-500 de litri de gaz dintr-o tonă”, a spus Vichente Zdrobău.
Bărbatul spune că foloseşte gazul doar pentru uz casnic.
„Instalam furtunul care se conectază la compresor. Deschidem robinetul, pornim compresorul şi îl punem direct în balon. De la balon îl ducem direct la plită”.
Sătenii au doar vorbe de laudă despre Vichente Zdrobău.
„E bună ideea, dar să fie mai practică, adică oamenii să aibă un folos din acest lucru”.
„Dacă ar fi mai mulţi ca domnul Vichenti, satul Costuleni nu ar trebui să ia gaz de la raion. Lumea vorbea dacă ar avea o cisternă foarte mare va putea să aprovizioneze satul Costuleni ca gigantul rus „Gazprom””,  a menţionat un bărbat.
Vichente Zdrobău construieşte, în prezent, o nouă instalaţie, mai performantă, de producere a gazului natural din deşeuri biologice.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *