VIDEO | Consiliul raional Ungheni şi Consiliul judeţean Iaşi, au semnat un acord de colaborare privind proiectul comun de aprovizionare cu apă potabilă Iași-Ungheni

Captură: publika.md

Captură: publika.md
Captură: publika.md

Peste 15 000 de locuitori din zece localităţi ale raioanelor Ungheni şi Nisporeni vor beneficia de apă la robinet. Asta după ce Consiliul raional Ungheni şi Consiliul judeţean Iaşi, au semnat un acord de colaborare privind construcţia unui apeduct. Lucrările vor începe în această vară.
Autorităţile din Ungheni spun că preţul pentru un metru cub de apă ar putea ajunge până la 11 lei.
„Ne propunem ca preţul la apă calitativă să fie unul minim. Ei îşi vor asuma cheltuielile respective de interconectare, noi ca parte a Republicii Moldova nu vom suporta cheltuieli”, a declarat preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma.
Printre primii care vor fi conectaţi la apeduct vor fi locuitorii din Măcăreşti, care se confruntă, în prezent, cu o criză de apă potabilă. Unii dintre ei sunt nevoiţi să meargă sute de metri pentru a aduce o apă chiar dacă aceasta nu este potabilă.
„Ne trebuie de mâncare, de ceai de apă, de spălat, pentru tot ne trebuie apă. Nu ajunge apa mai ales vara vine şi toţi udă”, a spus o locuitoare a satului Măcăreşti.
Nici în fântâni apa nu este bună de băut. Cel mai greu le este bătrânilor:
„Dacă îmi dai ceva îţi aduc o căldare cu apă, dacă nu…stai şi te uită. Îmi aduce 2-3 căldări le dau 5-6 lei ori dacă îmi aduce mai multe le dau zece”.
„Avem nevoie de această apă pe viitor pentru a nu avea oameni bolnavi în sat. Avem boli de heptatită, am avut în 2011 nişte cazuri de diaree, câteva familii au fost afectate”, a susţinut primarul satului Măcăreşti, Iacob Pântea.
De apă potabilă vor beneficia şapte sate din raionul Nisporeni şi trei din raionul Ungheni.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *