Cîți sîntem și cum trăim? Recensămîntul ne va da răspunsul

recensamant2Zile numărate au rămas pînă va fi dat startul recensămîntului populației și al locuințelor din Republica Moldova. Începînd cu 12 mai și pînă pe 25 mai, o armată întreagă de recenzori din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași va porni la drum prin localități și va intra din casă în casă pentru a număra cetățenii de la mic la mare. Vor număra, în premieră, și gospodăriile acestora.  Tot în premieră, respondenții vor trebui să indice care le sînt condițiile de trai (cîte camere au, ce suprafață ocupă acestea, cum sînt dotate etc.).
În aceste zile, angajații direcțiilor pentru statistică din regiune fac ultimele pregătiri pentru a instrui, în total, 843 de recenzori. Aceştia trebuie să ştie ca la carte cum să îndeplinească chestionarele de recensămînt și cum să obțină răspunsurile de la fiecare cetățean în parte.
NISPORENI
Potrivit șefei Direcției pentru Statistică Nisporeni, Zinovia Prisecaru, la Nisporeni vor activa în total 5 circumscripții, 40 de secții și 200 de sectoare, iar numărul recenzorilor este de 203. „De acum încolo, vom lucra nonstop, fără zile de odihnă, ca să reușim să ne încadrăm în programul de instruiri pentru personalul angajat la recensămînt”, a declarat Zinovia Prisecaru, exprimîndu-și convingerea că ”totul va decurge fără probleme”.
Dînsa a mai spus că, pe parcursul recensămîntului, ar putea interveni şi unele dificultăți în procesul de chestionare a unor categorii de cetățeni, reprezentanți ai diferitor culte religioase. „Este o problemă mai delicată și ne vom strădui, cu acuratețe, să convingem aceste persoane să participe la recensămînt, căci acesta nu are nimic de a face cu credința lor”, a exlicat dînsa.
UNGHENI
Numărarea cetățenilor și gospodăriilor din raionul Ungheni va fi pus în seama a 362 de recenzori. Sînt create 9 circumscripţii, 72 de secții și 362 de sectoarei. „La această etapă de pregătiri, putem spune deja că sîntem suficient de pregătiți să facem față lucrurilor”, ne-a declarat, ferm convins, Denis Mutu, șeful Direcției pentru Statistică Ungheni. Dînsul și-a exprimat încrederea că rezultatele recensămîntului „vor oferi o fotografie clară a fiecărei localități în ceea ce priveşte starea socio-economică”. Potrivit lui, informațiile acumulate vor fi esențiale şi pentru mediul de afaceri, deoarece investitorii vor ști unde este terenul cel mai propice pentru dezvoltarea afacerii lor.
Un alt aspect important, la care s-a referit șeful Direcției pentru Statistică Ungheni, a fost că actualul recensămînt va da posibilitatea să cunoaștem, pentru prima oară, numărul exact al moldovenilor plecați peste hotare, un lucru care ar putea ajuta organizațiile specializate în domeniul migrației să-şi îmbunătăţească bazele de date şi, implicit, strategiile de activitate.
CĂLĂRAȘI
Oamenii și gospodăriile lor vor fi numărate aici de către 278 de recenzori, împărțiți pe 251 de sectoare. Sectoarele vor intra în componența a 49 de secții, repartizate în 6 circumscripții. ”Am selectat un personal bun, o parte din care mai are și experiența recensămîntului din 2004”, ne-a informat Zinaida Stratan, șefa Direcției pentru Statistică din Călărași. Cu toate acestea, chiar și  recenzorii experimentați trec un curs de instruire, pentru că la recensămîntul din acest an ei vor avea de colectat mai multă informație în comparaţie cu recensămîntul precedent.
La fel ca și colegii de la Nisporeni și Ungheni, statisticienii călărășeni nu se așteaptă la careva dificultăți în procesul de colectare a datelor de la cetățeni. „Sperăm să nu avem cazuri de refuz”, a spus, în încheiere, Zinaida Stratan, exprimîndu-și convingerea că rezultatele acestui recensămînt vor fi mai calitative decît  cele de acum zece ani.
Apropo
Recensămîntul populației și a locuințelor din acest an are drept simbol hora moldovenească – astfel oamenii sînt îndemnați să participe la recensămînt. Sloganul este: ”Numără-te printre cei care contează”. Deci, fiţi deschişi, stimaţi cetăţeni!
Recensămăntul își propune să obțină date despre numărul populației, repartizarea ei teritorială, caraceristicile demografice, etno-culturale, educaționale și economice, fondul de locuințe și clădiri de locuit și să evalueze condițiile de trai ale oamenilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *